Leto dni po požaru v Višnji Gori se življenje počasi vrača v normalne tirnice

Foto: Gašper Stopar

Danes mineva leto dni od obsežnega požara v Višnji Gori, v katerem so ognjeni zublji popolnoma uničili ostrešje in notranjost bivalnih prostorov treh stanovanjskih stavb v starem mestnem jedru. V enemu izmed stanovanj so odprli svoja vrata in z javnostjo podelili svoja občutenja. Spomin je še vedno svež in grenak, zato o tem dogodku govorijo s težkim srcem. Vsi se še dobro spominjajo tistega usodnega večera, ko so ognjeni zublji zajeli ostrešja.

S požarom v starem mestnem jedru Višnje Gore, ki ga ne pomnijo v občini Ivančna Gorica, se je več ur spopadalo devet prostovoljnih gasilskih enot iz občine Ivančna Gorica, dodatno delo pa jim je oteževal močan veter. Požar se je zaradi neugodnega vremena razširil na tri hiše, ki imajo skupno ostrešje in zidove, kar je tipično za gradnjo objektov v starem mestnem jedru. Še bistveno hujše oziroma tragično bi se končalo, če bi do vžiga prišlo v nočnih urah, saj je močan veter že tako oteževal delo več kot sto gasilcem iz Gasilske zveze Ivančna Gorica. Kljub hitremu posredovanju je gasilcem uspelo požar omejiti na tri stavbe, lahko pa bi se zgodilo, da bi se v nočnih urah požar razširil čez celotno mestno jedro.

Še tisti večer se je na pobudo župana Dušana Strnada in poveljnika Štaba Civilne zaščite Občine Ivančna Gorica Jožeta Kozinca formirala delovna skupina za vodenje postopkov odprave nesreče in zbiranje sredstev za pomoč stanovalcem. Stekla je vseslovenska humanitarna akcija z odprtim računom KS Višnja Gora, ki je bil izključno namenjen sanaciji trem stanovanjskim stavbam. Poleg izdatnih sredstev Občine Ivančna Gorica, so s finančno ali materialno pomočjo priskočili na pomoč še številni prostovoljci in gasilci, krajani, lokalna podjetja, sosednje občine, društva, organizacije,… Rezultat je bil viden že v rekordnem mesecu dni, ko je bilo na objektih postavljeno novo ostrešje. Občina Ivančna Gorica je pripravila tudi novinarsko konferenco in širši javnosti predstavila izvedena dela in finančno poročilo o porabi zbranih sredstev. Pridne roke so gradile in obnavljale, tako da so objekti vsak dan pridobivali novo in svežo podobo.

Foto: Gašper Stopar

In kako danes stanovalci doživljajo čas leto dni po požaru?
Gašper Stopar iz pisarne tamkajšnjega župana se je pogovarjal s tam živečima družinama Novak in Kovačević.  Člani obeh družin so povedali, da so spomini na januarski večer še kako živi. “Vse se je zgodilo v trenutku. Bilo je strašljivo.” Povedali so, da so stanovalci vseh treh že vseljeni v novo prenovljena stanovanja, življenje pa se jim počasi spet vrača v normalne tirnice. Seveda pa se še kako zavedajo, da stanja danes ne bi bilo brez hitre in izdatne pomoči Občine Ivančna Gorica, civilne zaščite, donatorjev, botrov in dobrih ljudi. Zahvaljujejo se tudi posameznikom, ki so jim še tisti večer omogočili bivanje v začasnih stanovanjih. Zahvaljujejo se tudi vsem izvajalcem, ki so skozi leto pomagali pri sanacijah objektov v notranjosti. “Hvala vsem in vsakemu posebej,” še dodajajo. Stopar je zaključil z mislijo, da je zgodba iz Višnje Gore primer dobre prakse, kako pomagati sočloveku v nesreči. Pomembna pa je bila tudi obnova. Če ne bi takoj pristopili k sanaciji, tega danes ne bi bilo možno pokazati. Kot bi rekel poveljnik civilne zaščite Kozinc: “Ko se ogenj ohladi, se ohladi tudi srce.

Sara Bertoncelj