fbpx

Strokovna skupina za prepoved strežbe hrane in pijače na stojnicah

Foto: visitLjubljana

Po mnenju strokovne skupine za covid-19 bi morali strežbo hrane in pijač na novoletnih sejmih prepovedati. Tveganje za prenos okužbe je na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih, je danes novinarjem povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar. Vlada namreč pripravlja nov odlok, po katerem bodo morali biti božični sejmi ograjeni z ločenim vhodom in izhodom, obiskovalci bodo morali izpolnjevati pogoj PCT in nositi maske; obeta pa se tudi, da hrana in pijača, vključno s kuhanim vinom, ne bosta dovoljeni.

Da se glede na razmere večina nagiba k prepovedi strežbe hrane in pijač na novoletnih sejmih, je potrdil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, poroča STA. “Večina se nagiba k temu, da strežba hrane in pijače na božično-novoletnih sejmih ne bo dovoljena,” je še dejal. Če pa se bo epidemična situacija izboljšala, bodo pravočasno ukrepali še pred novim letom. Vlada naj bi odlok o novoletnih sejmih sprejela danes na dopisni seji, veljati pa bi začel predvidoma v ponedeljek.

Ponekod po državi so v teh dneh novoletni sejmi že odprti, na njih pa so tudi stojnice s hrano in pijačo. A kot je dejala Logarjeva, na teh stojnicah prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe.

Sara Kovač