Kdo bo največji poraženec volitev v občinske svete?

V torek se bodo po državi spet odprla predčasna volišča. Volili ne bomo le županov, o katerih se največ govori. Vsaj tako pomembne bodo volitve občinskih svetov. SDS Janeza Janše je bila pred štirimi leti najmočnejša stranka na teh volitvah. A z vsega dobrimi 14 odstotki je bila bolj med poraženci. Mediji tega niso zelo razpihovali. Še slabši rezultat je namreč dosegla takrat vladajoča SMC Mira Cerarja, ki je pol leta prej na državni ravni zbrala kar 34,5 odstotka glasov. Na volitvah občinskih svetnikov pa le 11,1 odstotka. Polom. SDS je delež nižalo, ker je bil predsednik Janša zaprt. Sodbe so bile razveljavljene po volitvah. Strmoglavljenje SMC pa je pokazalo, da na lokalni ravni delujejo druge zakonitosti kot na državni ravni, kjer so Cerarja kot odrešenika ustvarili dober mesec pred volitvami. V tem tednu bo na podobnem preizkusu kot pred štirimi leti Cerarjeva SMC zdaj LMŠ Marjana Šarca.

Le da je ta na volitvah poslancev zbral le 12,6 odstotka, torej za odtenek več kot SMC na zanjo precej poraznih prejšnjih lokalnih volitvah. Povrhu pa LMŠ ni uspelo vložiti list nit v vseh mestnih občinah. V štirih od enajstih jih ni med kandidati. Tudi v relativno velikem Celju ne.

SD lokalno močna, Levica še ne
Tretja je bila po rezultatu zadnjih volitev občinskih svetnikov SD Dejana Židana, ki je bila lokalno s slabimi desetimi odstotki krepko uspešnejša kot prej na državnih volitvah. Je pa lokalno pogrnila koalicija Združena levica, ki je presenetljivo prišla v državni zbor, na lokalnih volitvah pa so nastopili razdrobljeno in tudi ne povsod, uspeha pa, razen v nekaj večjih občinah (Koper, Ljubljana …) niso ponovili. Pozneje sta se dve od treh strank koalicije ZL združili v Levico Luke Mesca in volitve, ki se začenjajo v torek, bodo preizkus, ali lahko dosežejo več tudi izven urbanih področij, kar jim je junija na volitvah poslancev uspelo. Dilema volitev bo, ali se bo SDS povzpela nazaj proti petini vseh volivcev, čemur se je na lokalnih volitvah v preteklosti že približala, in ali sta se LMŠ in Levica sposobni približati SD pri desetih odstotkih. Manj kot desetina bo za SD, SMC, LMŠ in Levico poraz. Več – zmaga.

Za primerjavo, kako je bilo v preteklosti, prikazujem rezultate iz občin, kjer volitve potekajo po sorazmernem sistemu (večje občine), kjer torej volivci volimo stranke na podoben način kot na volitvah državnega zbora. Za SD je bila na prejšnjih volitvah občinskih svetnikov na četrtem mestu presenetljivo SLS, danes jo vodi Marjan Podobnik, ki je bila na dveh zadnjih volitvah poslancev precej potolčena. Na zadnjih volitvah občinskih svetnikov pa je prehitela DeSUS in NSi. Po mestnih občinah kandidira povsod, le v Mariboru ne, tam so se umaknili stranki Franca Kanglerja.  Za osem večjih strank je bilo dogajanje na volitvah poslancev in občinskih svetnikov zadnja leta takšno:

Prikazani so za volitve DZ uradni podatki, ki jih objavlja DVK, za lokalne volitvah pa rezultati občin s sorazmernostnim sistemom, ki jih objavlja vlada.

Veliki in majhni “kradljivci”
Deleže desnih strank na lokalnih volitvah znižuje, ker je mogoče primerjati le večje občine, manjših z večinskim sistemom pa ne. Manjše so pogosto na podeželju, kjer je desnica močna. Vsem strankam pa deleže znižujejo razne županske in lokalne nestrankarske liste. V Ljubljani in Mariboru so v preteklosti velike stranke zaradi list županov Zorana Jankovića in Andreja Fištravca in bivšega župana Franca Kanglerja zbrale krepko manj kot polovico glasov. “Kradla” jim je tudi množice majhnih lokalnih konkurentov. V Kopru so velike stranke zbrale celo manj kot tretjino glasov. Koper je bil pred štirimi leti posebnost. Tam so, ker so v SD napak izpeljali kandidacijske postopke, tej stranki zavrnili celotno listo svetnikov. SD je stranka, ki ji je v mestnih občinah podpora najbolj nihala, od nič v Kopru do 44,1 odstotka v Velenju, kjer je bil z 68 odstotki Bojan Kontič gladko izvoljen za župana že v prvem krogu.

Grafično je bil pred štirimi leti rezultat šestih večjih političnih strank na volitvah občinskih svetnikov v vseh občinah s sorazmernostnim sistemom in v vseh mestnih občinah takšen:

Deleže strank v tistih mestnih občinah, ki so razdeljene na več volilnih enot, sem sam preračunal, da sem jih lahko prikazal primerjalno. Seštevek na vrhu vsakega stolpca kaže, kolikšen delež je skupaj zbralo šest največjih strank. Najvišji delež je “velikim” z 90 odstotki uspelo doseči v Velenju, najnižji pa z vsega 32,4 odstotka v Kopru. V Kopru je 36,1 odstotka zbral Popovičev Koper je naš, tam pa je bila močna tudi koalicija Združena levica z 8,72 odstotka, ki jo je ob KJN prehitel le še SMC. Na četrtem mestu je bila stranka Slovenija za vedno s 7,1 odstotka. Že spet Popovičeva. V Ljubljani je velikim strankam 41,5 odstotka vseh glasov pojedla Lista Zorana Jankovića, kar uspešna pa je bila koalicija Združena levica s 6,9 odstotka. V Mariboru je Fištravčeva lista zbrala manj kot Jankovićeva v Ljubljani: 29,8 odstotka. A tam se je pojavila še Županova lista (Franca Kanglerja), ki je zbrala 7,8 odstotka. Sedanji in bivši župan sta v mestnem svetu v seštevku skoraj dohitela “osamljenega” Jankovića. V Mariboru je koalicija Združena levica zbrala 3,3 odstotka. V Kranju pa se, denimo, Levica sploh ni pojavila. Kot še v številnih manjših občinah.

V Mariboru kar 25 list, v Ljubljani 21, v Velenju 12
Uspešnost županskih in paražupanskih list za občinski svet v Mariboru je letos povzročila pravo inflacijo. Ob Francu Kanglerju in Andreju Fištravcu s svojo listo nastopa v Mariboru še županski kandidat SMC Saša Arsenovič, ki je svojo listo poimenoval po Popovičevo: Lista za Maribor. Zadnji teden je vzpon tega kandidata najbrž nekoliko zamajala nenavadna zgodba, da je svojemu natakarju pred dvema desetletjema odgriznil del prsta. A Arsenovič v Mariboru še ni vse, nastopa še Lista Lidije Divljak Mirnik, sicer poslanke LMŠ. Za mestni svet v Mariboru posebej kandidate ponujata še SMC in LMŠ. Za oblast se skupaj v Mariboru poteguje kar 25 strank in “list”, v Ljubljani  21, v Novi Gorici 19, v Kopru 18, na Ptuju 17, v Novem mestu 16, v Celju in Kranju po 15, v Slovenj Gradcu 14, v Murski Soboti 13 in v Velenju 12.

Skupaj je po državi kandidatov za občinske svete krepko več kot 22.000. Kar je precejšnja množica, iz katere bo le nekaj zmagovalcev in veliko poražencev.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • večni srb

  Tudi te volitve bodo klavrne, sicer naša stranka slovenskih nevolilcev ne bo tako uspešna kot na parlamentarnih volitvah, vendar bistvenega porasta ljudi, ki še volijo, ni za pričakovat. Sploh pa zdaj ne, ko so fašistični župani izvedli čistke in izgnali državljane tretjega razreda na obrobje, po madžarsko, glasove bo oddajala predvsem občinska uprava, delavci v večjih podjetjih in kmetijska zadruga. Zanima me kako bodo glasovali mladi, ki v glavnem sedijo doma, za računalniki in družbenega napredka praktično ne opazijo, že danes pa vedo, da so v politiki samo otroci priviligirancev in enostavno ne spadajo tja. Potem so tu še masovne migracije slovencev ven iz te norišnice, njihove družine verjetno ne bodo podpirale lokalne fašiste, zaradi katerih so se morali njihovi mladi in sposobni sorodniki seliti ven. Kmetje bodo volili za subvencije in nove ceste, njihovi kandidati pa se jim ne upajo povedati v obraz resnice, da se v naših rovtah ne splača popolnoma nič in je škoda slehernega centa za kup gnoja, iz katerega še čez 1.000 let ne bo nič. Komunisti se starajo in odmirajo, ljudje se zavedajo, da so izdajalci in je zaradi njih propadla dobra država, prodali so nas hrvatom, uničili nacionalno banko in zatrli nedolžne z državnim terorizmom kakršnega ne pomnimo od 2.sv naprej, volili bodo edino sami zase torej. Vatikan ima spet svoje verske fanatike in sledilce, potomcev hrvatov je res čedalje več, ampak niso vsi verni, tako da tudi tam spet ne bo nič. Desus nima veze z upokojenci, voli jih edino upokojenski podmladek, kot so Erjavec in mladi partizani, teh pa ne more biti več kot jih je. Denominacije LDS volijo udbaši, sodniki in odvetniki, pobrali bodo glasove družbene samozaščite, sodelavcev in ovaduhov, mogoče tudi kelnerc, to je pa tudi vse. Za SDS bodo volile največje barabe in vojska, to se ve, pa mogoče še tistih par emigrantov, ki so iz tujine pripeljali zraven še neko obrt, več glasov bodo dobili tam, kjer jelinčičarji nimajo svojih predstavnikov.
  Pri SDS se mi zdi zanimivo, da so precej enakomerno zastopani po celi državi, največjo prednost imajo v Mariboru, Celju in Novem mestu, kjer se vedno vsede do konca gnila ljudska stranka, ki so tudi glavni razlog, da ni bolj odločne desne politike in enostavno ne razumem zakaj jih enostavno ne ignorirajo, potem bi volilci sami od sebe presedlali na bolje organizirano in glasno SDS.
  Vse po starem, v glavnem, kar pomeni, da slabše kot je ne more biti.

  • Capi

   Če si v stranki nevolilcev, si lahko samo tiho in ne pametuješ, svoje lahko prodajaš samo tebi podobnim……

   • Aresnica

    Capi-Se strinjam – ampak ta večni srb je očitno še plačanec SLOmafijskotajkunskega omrežja – zato tako čivka.—_– za denar bi (bo) prodal tudi svojo mamo in očeta ali pač.
    ______________
    Lep pozdrav

 • učko

  Največji poraženci teh volitev, kot vseh prejšnjih, bomo volivci !!!!

 • Roman Benedik

  Verjetno bo največji poraženec SDS,saj ne bodo imeli župana v MO,kjer jih že sedaj nimajo

 • AlojzZ

  »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.«
  Tako Sokrat v petem stoletju pred Kristusovim rojstvom.

  Sokrat je zahteval intelektualno demokracijo – glasujejo lahko samo tisti, ki zadeve družbe dobro poznajo in ki so o posameznih problemih temeljito premislili. Bi mar ladjo družbe na viharnem morju prepustili neuki množici? Ne. Za to sta potrebna znanje in spretnost.

  Danes lahko Sokratovim zahtevam dodamo še moralo. Klasično moralo, kjer se je med Dobrim in zlim glasovalec odločil za Dobro.

  • ve, da nič ne ve

   Alojza Z prosim takoj zaposlite na Novi. njegovo citiranje in prikrajanje ?Sokratovih? izjav je na nivoju tretjerazrednih orbanovskih pisunov. zgornji citat si je prav po noriško izmislil

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!