Madžarski minister za zunanje zadeve Péter Szijjártó prevzel naziv častnega občane občine Lendava

Foto: Tomaž Galič

Danes je Lendavo obiskal minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjártó in ob tej priložnosti prevzel naziv častnega občana Občine Lendava, ki mu ga je občinski svet podelil oktobra 2020 pred občinskim praznikom. Pred slavnostno prireditvijo se je župan Občine Lendava Janez Magyar z ministrom sestal še v mestni hiši, minister pa se je vpisal tudi v knjigo gostov in podpornikov Lendave.

Naziv častni občan Občine Lendava se podeli res izjemnim posameznikom, ki se s svojim angažmajem zavzemajo za naše mesto, za naš kraj in tukajšnje prebivalce ali ki so s svojim dolgoletnim delovanjem v mestu pustili neizbrisen in nenadomestljiv pečat.

Župan Janez Magyar se je ministru ob predaji naziva častnega občana ponovno zahvalil za zaščitne maske, ki so jih podarili soboški bolnišnici in tudi za cepivo, ki ga je minister osebno predal Sloveniji: »To so geste, ki rešujejo človeška življenja in ne vprašajo ne po narodnosti, ne po politični pripadnosti ali veroizpovedi. Prejeli so jih ljudje, ki so jih potrebovali.«

Tudi spodbude iz Madžarske za gospodarske, kmetijske in turistične investicije v občini, ki omogočajo okrevanje gospodarstva in kmetijstva ter ohranjanje delovnih mest in razvoj podjetništva, so povezane z imenom ministra, je povedal župan in svoj nagovor ob predaji naziva častnemu občanu Pétru Szijjártu sklenil z besedami: »Zato se bomo vedno z hvaležnostjo spominjali investicij in razvojnih posegov, ki so tesno povezani z imenom gospoda ministra. Dovolite mi, da vam v imenu naših občanov, ki danes z nami skupaj slavijo, osebno predam to simbolično, vendar prisrčno zahvalo za vso pomoč, ki ste jo izkazali naši občini, za vsa nesebična dejanja, ki prispevajo k našemu razvoju. Za nas je izrednega pomena in posebna čast, da vam lahko danes predamo naslov častnega občana naše občine.«

“Obljubljam vam, da bom tudi v prihodnje podpiral Lendavčane”
Minister Péter Szijjártó se je ob prejemu naziva častnega občana zahvalil mestu Lendava in vsem občanom za izkazano čast: »Zavedam se, da naziv pomeni v prvi vrsti čast, prinaša pa tudi pričakovanja. Obljubljam vam, da bom tudi v prihodnje podpiral Lendavčane in si prizadeval izpolnjevati vaša pričakovanja«. V svojem nagovoru je izpostavil dobre sosedske odnose Slovenije in Madžarske, ki temeljijo na vzajemnem spoštovanju in iskrenem prijateljstvu. Spomnil je tudi na težko obdobje, ki je za nami in ki je dokazalo, kako zelo močno smo odvisni eden od drugega. »Lendava in okolica lahko tudi v prihodnje računata na podporo madžarske vlade in pozornost Madžarov,« je dejal minister Péter Sijjártó.

Slavnostna podelitev je potekala v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, v programu pa sta nastopila mlada in perspektivna Lendavčana, dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Pia Novak in študent dramske igre v Kaposváru Péter Pál.

Po prevzemu naziva častnega občana si je minister ogledal še obnovo stavbe, v kateri bodo prostore dobili Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, uredništvo Népújsága ter druge narodnostne organizacije, položil temeljni kamen za nogometno akademijo in si ogledal župnijsko cerkve svete Katarine Aleksandrijske v Lendavi v spremstvu murskosoboškega škofa Petra Štumpfa.

Naziva častni občan Lendave, zunanjemu ministru Madžarske, Petru Szijjártu, je potrdil Občinski svet občine Lendava z naslednjo utemeljitvijo:
Minister za zunanje zadeve in trgovino Republike Madžarske Péter Szijjártó je v veliki meri zaslužen za uresničevanje projektov pomoči gospodarskega razvoja, programov razvoja vasi in številnih oblik pomoči na področju izobraževanja, ki so pomembno pripomogli k znatni spodbudi kmetovalcev, podjetnikov, obrtnikov različnih spektrov dejavnosti na celotnem dvojezičnem območju, kot tudi v sami občini Lendava.

Uspešno čezmejno sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko je za nas, ki živimo tukaj ob meji izjemnega pomena, saj je to naš osnovni življenjski prostor, v katerem skupaj delujemo in napredujemo. Ker na obeh straneh meje živita manjšinski narodni skupnosti, je še posebej dragoceno, da obe državi zaznavata pomen spodbud in pomoči.

Prav zato še posebej cenimo izjemna prizadevanja Pétra Szijjárta za vzpostavitev skupne gospodarske strategije obeh obmejnih pokrajin, ob Muri in Rabi.

Ključni in oprijemljivi del utemeljitve zaslug za naziv častnega občana Občine Lendava se nanaša na izvedbo gospodarskega razvojnega programa za Pomurje, ki ga je Madžarska v preteklih treh letih namenila tukajšnjim prebivalcem na dvojezičnem območju predvsem za investicije na področju gospodarstva, kmetijstva in turizma.

Častni občani Lendave so posamezniki, ki jih v občini Lendava zaznavamo kot osebe, ki so v okviru svojih poklicev in funkcij ter iz njih izhajajočih obveznosti znale zaznati potrebe prebivalcev občine Lendava. Še posebej senzibilno in inovativno pristopajo k reševanju mnogih gospodarskih, ekoloških in demografskih vsebin in temu ustrezno zastavljajo razvojne programe. V delovanju in odnosu Pétra Szijárta zaznavamo izjemen posluh in razumevanje za reševanje tovrstnih izzivov, tako v občini Lendava kot tudi na celotnem dvojezičnem območju. Fotogalerijo si lahko pogledate tu.

Občina Lendava