fbpx

Mag. Maja Kocjan: Politična opredeljenost je moja prednost, ne slabost

Foto: Moja-dolenjska.si

38-letna Črnomaljka Maja Kocjan, magistrica znanosti, na tokratnih lokalnih volitvah, ki bodo v nedeljo, 18. novembra, kandidira za županjo Občine Črnomelj. Znana je kot velika borka, ki zlepa ne odneha. V preteklih letih se je aktivno vključevala v delovanje v lokalnem okolju in se vključila tudi v politično življenje. Osredotočila se je na opozarjanje o pomanjkanju delovnih mest za mlade in s tem povezano znano težavo pri zaposlovanju v Beli krajini, pa tudi na prepočasen razvoj celotne Bele krajine. V letu 2014 je bila izvoljena za občinsko svetnico in je v občinskem svetu nenehno opozarjala na žgoča lokalna vprašanja. V letu 2016 je bila tudi ena od pobudnic Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki je v teh krajih prvič po osamosvojitvi države izvedla tudi protest ter tako uspešno preprečila postavitev migrantskega centra v Črnomlju. Zaposlena je v Državnem zboru RS in je hkrati tudi namestnica generalnega sekretarja Slovenske demokratske stranke (SDS). Kot pravi sama, ji poleg vseh obveznosti in vzgoje dveh sinov ostane malo prostega časa, tega pa nameni družini.

Že večkrat ste povedali, da odločitev za kandidaturo za županjo Občine Črnomelj ni bila najlažja. Zdaj kandidirate, kaj vas je prepričalo v to?
Junija sem kandidirala za poslanko v Državni zbor RS. V takratni predvolilni kampanji sem osebno obiskala več kot 2.000 domov in se srečevala s krajani. Med njimi sem bila po 12 ur dnevno, vsak dan. Celotno kampanjo sem delala resnično s srcem, z željo, da se v Beli krajini nekaj spremeni in da Bela krajina končno postane vidna na zemljevidu Slovenije. Vesela sem, da so to prepoznali tudi volivci in volivke ter mi namenili daleč največ glasov med vsemi belokranjskimi kandidati. Zaupanje, ki sem ga bila deležna, sem razumela tudi kot obvezo za svoje delo v prihodnje. V kampanji sem navezala številne stike in spoznala, s kakšnimi težavami se srečujejo moji sokrajani. Odločila sem se, da bom z delom nadaljevala, saj vem, da lahko zgolj z majhnimi spremembami narediš velike spremembe.

V kandidaturi vas je poleg stranke SDS podprla tudi stranka Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi). Je to vaša ekipa?
Podpore NSi sem bila zelo vesela. Sama pa sem mnenja, da se na lokalni ravni ne smemo politično deliti, saj smo enostavno premajhni za to. Vsi smo v prvi vrsti Črnomaljci in moramo iskati skupne točke ter pustiti ideološke teme ob strani. Le tako bomo lahko dosegli nek preboj in bo lahko Črnomelj zadihal s polnimi pljuči. Navedeno sem poudarila tudi na občinskem svetu že pred leti.

  Glede moje ekipe pa vedno poudarjam, da bo moja ekipa stroka, kjer bo edino merilo sposobnost oziroma kompetence.

Politično ste že vrsto let opredeljeni. Je to vaša prednost ali slabost?
Vsekakor prednost. Glede na dejstvo, da sem že dalj časa zaposlena v državnem zboru, vem v vsakem trenutku, na koga se obrniti in ga v istem trenutku poklicati. Moramo se zavedati, da ima naša stranka številne župane po celotni Sloveniji in se lahko na njih kadarkoli obrnem po pomoč. Prav tako ima naša stranka evropske poslance, s katerimi sem redno v stikih. Tega drugi kandidati nimajo in si bodo morali ta vrata še odpreti in te stike še vzpostaviti.

Zdajšnja kampanja za lokalne volitve se bliža koncu. Kako jo ocenjujete?
Še vedno traja, je naporna, vendar lepa, saj dnevno srečujemo sokrajane, ki so našega obiska zelo veseli. Čutim pozitivno energijo, upanje in to mi vedno znova daje nov zagon.

Pa vendar je bilo na nekaterih spletnih mestih lahko prebrati zapise, kot so, na primer, da je treba Majo odgnati iz Bele krajine in podobno. Kako odgovarjate na to?
S takšnimi stvarmi se nimam časa ukvarjati. Črnomelj in kraji v občini so moji in naši kraji, rada jih imam, želim, da se občina razvija in da mladi ne bodo odhajali drugam. V zadnjih osmih letih se je iz občine v druge občine odselilo kar 3.823 krajanov. Odhajajo cele generacije. Črnomaljski kraji pa so velik biser, tako na nivoju Bele krajine kot Slovenije, vendar se tega premalo zavedamo in vsekakor premalo izkoristimo.

Celoten intervju preberite TUKAJ