Mariborčani, pozor! Župan vam pripravlja nove podražitve – preverite katere in za koliko!

Mariborski župan Saša Arsenovič je tudi v letu 2019 še dodatno zadolžil mariborsko občino. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Mariborska občinska podjetja Mariborski vodovod, Nigrad in Pogrebno podjetje napovedujejo podražitve. V Mariboru očitno ne postaja le življenje vse bolj drago, ampak tudi smrt.

Mariborski vodovod je tako občini že poslal predlog za osem odstotno podražitev oskrbe z vodo, kar bi ceno kubičnega metra pitne vode podražilo za šest centov, z 68 na 74 centov (brez DDV). Ob tem je Mariborski vodovod občini predlagal tudi dvig omrežnine s sedanjih 3,41 evra na 3,66. Povprečno gospodinjstvo v Mariboru, ki mesečno porabi 16 kubičnih metrov vode, bo, če bo mestni svet predlog potrdil, za pitno vodo na mesec plačevalo 1,21 evra (brez DDV) ali 1,33 evra (z DDV) več kot doslej.

Dvig cen je občini predlagal tudi Nigrad. Cena odvajanja odpadnih voda bi se tako lahko zvišala za deset odstotkov, kar bi povprečno gospodinjstvo, ki porabi 16 kubičnih metrov pitne vode, stalo dodatnih 48 centov mesečno. Preostali dve postavki na Nigradovem računu, omrežnina in čiščenje odpadne vode, slednjo Nigrad zaračunava v imenu upravljavca Centralne čistilne naprave v Dogošah, družbe Aquasystems, ki nima zaposlenih, ki bi prejemali minimalno plačo, naj bi za zdaj ostali nespremenjeni.

Cene bo dvignilo tudi Pogrebno podjetje Maribor. To je občini predlagalo zvišanje grobnine za enojni grob za 5,7 odstotka, letno naj bi torej najemniki namesto dosedanjih 20,19 evra plačevali 21,38. “Grobnina za enojni grob je bila določena že leta 2012 in še zdaj znaša 6,30 evra manj od cene, ki bi jo morali doseči, če bi želeli pokriti zgolj neposredne stroške. Grobnine na pokopališčih v upravljanju Pogrebnega podjetja Maribor so namreč med najnižjimi v Sloveniji. Če bo mestni svet potrdil predlog za zvišanje cen, bodo za dobrih 30 evrov naprej dražji tudi pogrebi.

Ali bosta cene zvišala tudi Snaga in Marprom še ne vemo, zaenkrat ti sve podjetji ostajata le pri matematiki in še preračunavata svoje storitve. Življanje in smrt tako v Mariboru postajata vse dražja. Bravo župan!

e-maribor.si