Mariborska Karitas znova kliče k pomoči ljudem v stiski

Foto: STA

Nadškofijska Karitas Maribor pred tradicionalnim Tednom Karitas in prazničnim decembrom ponovno poziva javnost k sočutju in pomoči ljudem v stiski. Na njihova vrata je v desetih mesecih letošnjega leta potrkalo nekaj več kot 4000 oseb, ki so prosile za različne oblike pomoči.

Letošnji Teden Karitas, ki bo prihodnji teden potekal pod geslom Mladost iz korenin modrosti, nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. “Če želimo tako delati, je potrebno srečanje. In prostovoljstvo je priložnost za srečanje mladih s starejšimi in vseh skupaj z ljudmi v stiski,” so v današnjem sporočilu za javnost izpostavili v Nadškofijski karitas Maribor, ki 30. novembra vabi k uvodnemu srečanju za nove prostovoljce.

V Tednu Karitas bo 28. novembra v Celju koncert Klic dobrote, ki je s spremljajočimi akcijami Karitas v decembru glavni vir za materialno pomoč na župnijskih Karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20 tisoč družin v stiski.

Prihaja zima in prošnje za topla oblačila
V Nadškofijski karitas Maribor še vedno opažajo največje stiske v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in sedaj prejemajo samo denarno socialno pomoč in otroške dodatke. Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni in upokojenci, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. “Trenutno se najpogosteje srečujemo s prošnjami za kurjavo in za topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije, opomini pred odklopom. Opažamo dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje,” pojasnjujejo.

V desetih mesecih so v sprejemno informacijski in svetovalni pisarni sprejeli 4013 ljudi, ki so prosili za različne oblike pomoči, medtem ko so jih lani v tem času našteli nekaj več kot 3500. Do zdaj so jim izdali 2823 prehranskih in higienskih paketov, 1222 paketov pomoči v oblačilih in obutvi ter drugih artiklih. Uspelo jim je izpolniti 409 prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic za najosnovnejše življenjske potrebščine, kot so elektrika, najemnina in ogrevanje.

V mreži Župnijskih karitas so razdelili 407 ton hrane iz operativnega programa EU za materialno pomoč najbolj ogroženim in drugo podarjeno humanitarno pomoč. Ta je namenjena 17.000 socialno najbolj ogroženim osebam na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem območju. Sodelavci in prostovoljci v mreži Župnijskih karitas v mariborski nadškofiji bodo v novembru in decembru pripravili vrsto dobrodelnih prireditev, s katerimi bodo poskušali lajšati stiske in opozoriti na pomen solidarnosti.

C. Š., STA

 • Vera

  V nedeljo naj za župana izvolijo Kanglerja , pa verjamem , da bo v pol leta manj revnih, kot bi jih bilo pod ” srbskim vođom “. V dvorani Golovec v Celju bo pa v sredo 28.11. dobrodelni koncert ” KLIC DOBROTE ” na katerem srčno upam, da se bo nabralo kar nekaj denarja za najbolj pomoči potrebnim .

 • Franc Šink

  Država ki ni sposobna nahranit svojih revežev in država v kateri se zbirajo zamaški, si ne zasluži ime Država.

  • črnaovca

   Bivša država je bila to sposobna in vladali so ji komunisti. Torej kaj je narobe sedaj

   • Franc Šink

    Nič, samo da je ta država nesposobna.

   • FRANC3

    Bilo reveži, samo pokazati se niso smeli.
    Je pa res, da je bil delež samooskrbe vsak 5X višji kot danes. Ljudje so delali in skromno živeli.
    Če bi brezposelne in reveže povabil na kakšno kmetijo k ostarelim pomagat, dobili bi stanovanje in hrano, koliko bi se jih javilo? Trdim, da manj kot 5%.

 • Volkhv

  Maribor, slovenski Detroit

 • Zvone Cernac

  Hm, samo 5 komentarjev. Kje pa so zdaj vsi katolibani, ki se jezijo, da nihče ne pomaga Slovencem, samo migrantom? Dajte pomagat, da vas vidim.

  Janševik pokorni.

  • Nata

   Slovenci smo in bomo že konkretno pomagali ! Tako, kot do sedaj

 • Nata

  Jaz samo upam, da slovenska Karitas res skrbi samo za slovenske ljudi, ki potrebujejo pomoč.
  Vse mogoče se ” sliši “. . . . . . da daje tudi za migrante ?
  Za one že itak pretirano skrbi država. Še vladni šestrerček naj organizira kakšen koncert za svoje . . . . . .

  • anzek

   Novica iz prve roke: moja sošolka iz OŠ mi je pripovedovala, je prostovoljna članica Karitasa, da so jim ukazali, da morajo nuditi pomoč “beguncem”. Tudi ona je pomagala po sporedu, ki so jim ga naredili. Se je pa zgražala kako so se ti migranti zaničevalno obnašali do njih in do vsega kar so jim nudili.

   Poleg tega je Karitas na plačilni listi zločinca, uničevalca narodov EU-ja, Sorosa!!
   Od mene ne dobijo niti enega centa več. To pa ne pomeni, da ne pomagam pomoči potrebnim. Odločil sem se, da bom jaz tisti, ki bo odločal komu bom dal in ne posrednik, pa naj bo to RK, Karitas ali Unicef. Slednji je od vseh, tako vsaj menim, najbolj pokvarjena “dobrodelna” ustanova na svetu.

   • Nata

    Razočarana sem edino glede Karitasa. Res ni prav, da tudi migranti pridejo po pomoč. Oni že tako preveč dobijo. od države.
    Se pa ne čudim. Sicer nisem tako velik nasprotnih papeža Frančiška ( saj veste , kako po navadi pravim – vzrok in posledica ), pa vendar to njegovo Usmiljenje ne bo dobro. Saj je bolj kot usmiljenje neumnost !
    Že sedaj se vidi, kako znajo ti prišleki izkoriščati in vračati dobroto.

 • Boštjan Ivković

  To bo šlo za pufe MB nadškofije, zihr.

 • Slovenc

  Bodo po pomoc prisli ljudje v luksuznih avtomobilih vrednih par 20.000 evrov….

 • dk

  Tako Karitas kot Rdeči križ od mene ne dobita nikoli več niti centa!!