Med vikendom je policija prijela preko 400 ilegalnih migrantov

Slika je simbolična. Vir: epa

Med vikendom je policija na območju PU Koper in PU Novo mesto prijela 422 ilegalnih migrantov. Gre za prebežnike, ki med drugim prihajajo iz Turčije, Pakistana, Maroka, Nepala, Bangladeša, Sirije, Indije, Konga, Afganistana, Alžirije in Palestine. 

5.  maja  2023 so nekaj pred 20. uro policisti na avtocesti iz smeri Obrežja proti Dobruški vasi ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je vijugal po cesti in vozil z veliko hitrostjo. Kršitelj, ki sprva ni upošteval svetlobnih in zvočnih znakov, je zapeljal na izvoz pri Dobruški vasi in poskušal peš pobegniti. Policisti so ga prijeli in med postopkom ugotovili, da gre za 19-letnega državljana Srbije, ki je v avtomobilu prevažal tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljanu Srbije so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so ga privedli k preiskovalnemu sodniku.

Policisti so med 5. majem 2023 in 8. majem 2023 na območju PP Brežice (Obrežje, Rigonce, Dobova, Loče, Slovenska vas, Ribnica, Jesenice na Dolenjskem) izsledili in prijeli 61 državljanov Pakistana, 44 državljanov Maroka, 36 državljanov Nepala, 29 državljanov Bangladeša, 29 državljanov Sirije, 20 državljanov Indije, 15 državljanov Konga, 12 državljanov Afganistana, pet državljanov Turčije, štiri   državljane  Alžirije, štiri državljane Kitajske, dva državljana Palestine, dva državljana Šrilanke in po enega državljana Kameruna, Burundija, Tunizije in Kube. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Na območju PU Koper so policisti zadnji vikend obravnavali 146 nezakonitih prehodov državne meje. Ob 7.15 so v Podgorju ustavili osebni avtomobil. Vozil je državljan Poljske, v vozilu Peugeot 208 so bili še trije državljani Turčije, ki so nezakonito prišli v Slovenijo. Za državljana Poljske je bil po končanih postopkih odrejen pripor, državljani Turčije so bili odpeljani v Azilni dom. Ob 1.08 so nas s PU Ljubljana obvestili, da so na avtocesti ustavljali vozilo, ki ni zaustavljalo, ampak pospešeno vozilo naprej. Večkrat so ga ustavljali na poti, vendar je peljal naprej preko 230 km/h. Vozilo je pri Danah (po izvozu) trčilo v zid, osebe iz vozila so se razbežale. Policisti so prijeli 6 oseb, od teh 4 državljane Pakistana, 1 državljana Indije in 1 državljana Bangladeša.

Dva potnika sta bila v prtljažniku in sta bila lažje poškodovana. Voznik osebnega avtomobila Audi A6, madžarske registracije, je pobegnil, policisti obravnavajo kaznivo dejanje nevarne vožnje in nedovoljen prehod preko državne meje. Ob 10.43 smo bili obveščeni, da po starem delu mesta Koper hodita dve ženski, ki pobirata prostovoljne prispevke s pretvezo, da sta gluhonemi. Na prijaviteljico sta tudi kričali. Policisti so izsledili 19-letno državljanko Romunije in jo oglobili. Pri odcepu za Male Loče (pri Ilirski Bistrici) so policisti ob 23.30 ustavili osebni avtomobil Kia Rio, ljubljanske registracije, ki ga je peljal 28-letni državljan Turčije. V vozilo so bili še trije potniki, in sicer državljani Iraka, ki so prišli v Slovenijo nezakonito. Postopki še potekajo.

Domen Mezeg