Med vikendom policija zabeležila več kot 850 nezakonitih prehodov meje!

Fotografija je simbolična (Foto: AFP)

Navajamo poročila policijskih uprav Novo mesto, Koper in Ljubljana o nezakonitih migracijah. Skupno je govora o 851 potrjenih nezakonitih prehodih meje. Posebej pa izstopa Policijska uprava Novo mesto s 709 ilegalnimi prehodi meje.  

Zbrali smo nekaj informacij s področja PU Novo mesto, PU Koper in PU Ljubljana glede ilegalnih prehodov meje v zadnjih dneh/med vikendom. Iz PU Novo mesto (od 15. do 18. septembra 2023) poročajo, da so prijeli sprovajalce in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. Policisti so med opravljanjem nalog na območju Obrežja v petek ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Mercedes, bosanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 24-letni državljan Bosne in Hercegovine v vozilu prevaža tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Prav tako so na Obrežju kontrolirali 48-letnega državljana Srbije, ki je v osebnem avtomobilu Peugeot prevažal pet državljanov Turčije. V soboto so na Čatežu ob Savi kontrolirali voznika osebnega avtomobila VW Tiguan nemških registrskih oznak. 40-letni državljan Turčije z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji je v vozilu prevažal tri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

V nedeljo so na območju Čateža ob Savi ustavili voznika osebnega avtomobila VW T Cross. Ugotovili so, da 38-letni državljan Romunije prevaža šest državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Osumljencem kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še potekajo. Policija je tudi zasegla ukraden avtomobil: V nedeljo dopoldne so policisti na Drnovem kontrolirali 57-letnega državljana Srbije z osebnim avtomobilom Range rover italijanskih registrskih oznak. Ugotovili so, da so na vozilu spremenjene številke šasije, ponarejene registrske tablice in prenarejeni dokumenti vozila. Vozniku in sopotniku so odvzeli prostost, ju pridržali in zasegli avtomobil. Okoliščine še preverjajo in bodo tujca s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku.

Nedovoljeni prehodi državne meje
Policisti so med vikendom na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Sela pri Dobovi, Rigonce, Rakovec, Kapele, Loče, Slovenska vas) izsledili in prijeli 680 tujcev, na območju PP Metlika (Metlika) devet tujcev in na območju PP Črnomelj (Žuniči) tri tujce. Največ je bilo državljanov Maroka, Afganistana, Pakistana, Indije in Bangladeša.

Policisti so na območju Policijske uprave Koper tekom zadnjega vikenda obravnavali 116 nezakonitih prehodov državne meje.

Policisti Policijske uprave Ljubljana pa so od petka do danes obravnavali 26 nezakonitih prehodov državne meje. Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 24 urah obravnavali deset nezakonitih prehodov državne meje.

Domen Mezeg