Mediji za manjšinske skupnosti v Sloveniji: sodobna vloga in pogledi naprej

Na Inštitutu za narodnostna vprašanja (INV) je potekala okrogla miza pod geslom Mediji za manjšinske skupnosti v Sloveniji: sodobna vloga in pogledi naprej. Govorci so predstavili izzive, s katerimi se soočajo mediji, ki poročajo o manjšinskih skupnostih pri nas.  

V uvodnem nagovoru je gledalce pozdravila dr. Sonja Novak Lukanović, direktorica INV: “Mediji so zelo pomembni pri ohranjanju manjšinske skupnosti, pomembni so za njeno  vitalnost in predvsem, da informirajo večinsko prebivalstvo. Prav to nas zanima – ali mediji dosežejo večinsko prebivalstvo. Le na ta način se bo manjšina ohranila, če bo povezana z večino.”

Izzivi poročanja
Damian Fischer, novinar in član Programskega odbora RTV za programe italijanske narodne skupnosti in poudaril pomen večplastnosti: “Specifika majhnega centra, ki deluje za narodnost je to, da smo in moramo biti večplastni. Sprva sem delal kot novinar in snemalec, nekaj časa tudi kot montažer. Aktivni moramo biti na več področjih.” Dodaja še, da se soočajo z izzivom pridobivanja mladega, usposobljenega kadra, ki obvlada specifiko treh držav, torej Slovenije, Italije in Hrvaške: “Smo produkt tudi političnega in družbenega udejstvovanja. Lahko imamo naše problematike, smo pa vezani na politiko in okoliš.”

S pomenom večplastnosti delovanja se je strinjala tudi Saša Banjanac Lubej, urednica oddaje NaGlas!, ki doživlja pomanjkanje kadrov: “Oddajo je letos zaznamovala odločitev vodstva, da odreče sodelovanje vsem ostalim sodelavkam, ki so osem let sodelovale na njej,” in dodala, da je s tem posledično sledilo izbrisanje kar nekaj jezikov iz programa. Kljub trudom ohranjanja kakovosti oddaje pa ta ne more izpolnjevati vloge, ki so si jo zadali ob začetku njenega ustvarjanja. Izpostavila je še podatek Statističnega urada Republike Slovenije iz leta 2021, da je imelo skoraj 14 % prebivalcev v Sloveniji prvo prebivališče izven Slovenije.

Sogovorniku moramo ponuditi vpogled v mnenje druge strani
Sándor Kovács, sodelavec Pomurskega madžarskega radia je dejal: “V Sloveniji živeči Madžari smo posebni. Glede na rezultate raziskav smo edina izjema, ki se počutimo tako Madžari, kot Slovenci, torej del te države.” Želi si nastanka dvojezične platforme na internetu, ki bi nudila vpogled v razmišljanje ene in druge strani: “Marsikdaj nastanejo nesporazumi zaradi nepoznavanja druge strani. S takšno dvojezično spletno platformo bi se lahko izognili prav temu in ponudili sogovorniku vpogled v mnenje druge strani.

V sklepnem delu je Saša Banjanac Lubej, urednica oddaje NaGlas! pozvala novinarje, da pred svoje mikrofone povabijo tudi pripadnike manjšin. Prav vključevanje v dialog s predstavniki manjšin lahko pripomore k dvigovanju strpnosti v naši družbi.

Andrej Žitnik