fbpx

Meritve Arso: Brez preseganj mejnih vrednosti onesnaževanj zraka v Desklah

Lanske meritve kakovosti zraka v Desklah niso zabeležile preseganj mejnih vrednosti onesnaževanj, je razvidno iz poročila Agencije za okolje (Arso). Slednja je meritve izvajala na pobudo prebivalcev, ki sumijo, da so izpostavljeni prekomernemu onesnaženemu zraku zaradi izpustov iz cementarne Salonit Anhovo.

Na pobudo civilne iniciative Danes, društva Eko Anhovo in dolina Soče ter Občine Kanal ob Soči je Arso na dvorišču vrtca v Desklah izvajala obsežne meritve z mobilno postajo od sredine decembra 2020 do sredine letošnjega januarja. Merili so ravni delcev PM2,5 in PM10, ozona, ogljikovega monoksida, žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, živega srebra in lahkohlapnih ogljikovodikov, nekaj časa tudi živega srebra.

“V Desklah v letu 2021 ni bilo preseganj mejnih vrednosti za onesnaževala, katerih podatki so na razpolago v realnem času. Izmerjene so bile zelo nizke ravni žveplovega dioksida in ogljikovega oksida v primerjavi z zakonsko določenimi vrednostmi,” so na Arsu zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so izmerjene ravni ozona primerljive v Desklah in Novi Gorici, večja razlika pa je pri dušikovih oksidih, katere izmerjene vrednosti so v Novi Gorici bistveno višje. To naj bi bila tudi posledica gostote prometa, še pojasnjujejo na Arso.

Kot navajajo na Arso na podlagi predstavljenih rezultatov vpliv Salonita Anhovo ni izključen. Onesnaženje neposredno iz smeri cementarne bi na merilno mesto prinesel severni do vzhodni veter iz smeri doline reke Soče, vendar je možno tudi, da se onesnaženje akumulira in dlje časa vztraja v volumnu zraka nad obravnavanim območjem ter ga potem do merilnega mesta zanesejo šibki vetrovi drugih smeri.

Goriški portal