fbpx

Mestna občina Celje: Na nekdanjem slovenskem pokopališču na Golovcu bomo postavili novo kovano ograjo

Foto: MOC

Iz Mestne občine Celje so sporočili, da bodo na nekdanjem slovenskem pokopališču na Golovcu  z namestitvijo kovane ograje omejili dostop in s tem vandalom preprečili, da bi na tem prostoru povzročili še večjo škodo. Kovana ograja je bila izdelana po fotografijah prvotne ograje, ki je bila nekoč nameščena na kamnitem obzidju. Dolga bo 90 metrov in visoka poldrugi meter. Zanjo so pridobili kulturno varstveno soglasje celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Javno podjetje Zelenice, d. o. o., bo novo ograjo začelo postavljati v ponedeljek. Popravilo bo tudi vhodna vrata, ki bodo po novem ponoči zaklenjena. Vrednost investicije je nekaj manj kot 22.000 evrov.

Kot je znano, nameravajo nekdanje slovensko pokopališče na Golovcu, na katerem je pokopanih veliko pomembnih Celjanov, v prihodnjih letih postopoma obnoviti. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje, Muzejem novejše zgodovine Celje in celjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije ga bodo preuredili v spominski park. Celoten pokopališki prostor bodo uredili kot spokojno parkovno površino, ga opremili z informativno tablo in tako spomin na prednike ohranili tudi za naše zanamce.

Vir: MOC