fbpx

Mesto vrtnic v pričakovanju amfiteatra

Foto: ML

Nova Gorica bo med SNG Nova Gorica in Goriško knjižnico Franceta Bevka dobila amfiteater. Projekt izgradnje vodi ministrstvo za kulturo, ki bo zanj tudi prispevalo dva milijona evrov. Novo pomembno prizorišče kulturnih prireditev in koncertov bo predvidoma zgrajeno v naslednjem letu.

S podpisom pogodbe o prenosu zemljišča ob Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica z novogoriške občine na ministrstvo za kulturo se začenja investicija v amfiteater. Gradbena dela naj bi se začela še pred koncem leta, trenutno pa je v izdelavi projektna dokumentacija. V drugi fazi investicije bi prizorišče delno pokrili in ga opremili z boljšo odrsko tehniko, za kar bo potrebno zbrati dodaten milijon evrov.

Zaključek del zunanjega gledališča, ki bo imelo pomembno vlogo za izvedbo vsebinskega dela Evropske prestolnice kulture leta 2025, je načrtovan v naslednjem letu. Amfiteater, ki bo sprejel okoli 500 obiskovalcev, bo omogočil izpeljavo večjega nabora predstav, tudi opernih in baletnih. V novogoriškem gledališču in mestni občini so prepričani, da bo nova pridobitev ne le regijsko, ampak tudi čezmejno kulturno središče.

Goriški portal