fbpx

Migrante tihotapili kar v prtljažniku, letos so jih na goriškem prijeli že skoraj 300

Fotografija je simbolična. (Foto: Policija)

Zaradi nedovoljenega prestopa meje s hrvaško, so policisti Policijske uprave Nova Gorica letos obravnavali 292 ilegalnih migrantov. Z različnimi prevoznimi sredstvi so migranti želeli priti do Italije, nekatere pa so vozniki skrili kar v prtljažni prostor avtomobila. Italijanski varnostni organi so v postopek vrnili 223 ilegalnih migrantov.

Prejšnji mesec so policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe na območju Solkana ustavili voznika. Izkazalo se je, da 56-letni Slovenec  prevaža šest migrantov iz Pakistana in Afganistana, s tem, da sta bila dva kar v prtljažniku. Policisti so ugotovili, da so tujci ilegalno prestopili hrvaško mejo, pri sebi pa niso imeli nobenega dokumenta. Ker so ob prijetju prosili za mednarodno zaščito, so jih namestili v ljubljanski azilni dom. Voznika pa so seveda kazensko ovadili.

Podobni primeri so se dogajali tudi že prej. Tako so sredi avgusta na območju Goriških Brd ustavili 27-letnega Slovenca, ki je skupaj s pajdaši, v tovornem delu kombija prevažal najmanj petnajst ilegalnih migrantov. V zameno za plačilo, jih je peljal čez Slovenijo, do meje z Italijo. Migrantov policisti sicer niso izsledili, so pa voznika kombija kaznovali zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja. Že julija pa so blizu Nove Gorice ustavili afganistanskega državljana, ki ima bivališče sicer urejeno v Italiji. Od hrvaške meje je proti Italiji peljal pet migrantov, prav tako državljane Pakistana in Afganistana. Dva med njimi sta bila mladoletna. Migrante so nastanili v postojnski center za tujce, preiskovalni sodnik pa je po zaslišanju za voznika odredil pripor.

(Vir: Policija)

Policisti in kriminalisti pa so konec avgusta obravnavali tudi državljana BiH, ki živi v Sloveniji. Sumijo, da je v kombiju prevažal večje število tujcev in jih tudi pripeljal do meje z Italijo. Policisti te skupine migrantov niso uspeli  izslediti. Novogoriški kriminalisti zadevo še preiskujejo, na podlagi ugotovljenih dejstev, pa bodo osumljenca kazensko ovadili.

Sara Bertoncelj