Migranti: Doslej so Slovenijo stali 72,5 milijona evrov, kmalu bo to presegalo 100 milijonov evrov

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Čez državno južno mejo prihaja čedalje več migrantov, še bolj narašča število tihotapcev ljudi. Hkrati tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, ki se ukvarja predvsem z varnostnimi vprašanji, potrjuje, da je vprašanje nezakonitih migracij veliko varnostno vprašanje in da gre pri tem za kriminalna dejanja. Tveganje pa predstavlja predvsem struktura nezakonitih migrantov.

Ob tem je vlada v preteklih dneh razkrila, da so nas migranti in migracije v zadnjih letih stale neverjetnih 72,5 milijona evrov. Resda največ v letih 2015 in 2016, vendar tudi lanskih 10,3 milijona evrov za migrante ni malo. Samo januarja 2019 pa smo davkoplačevalci za migrante plačali 600 tisoč evrov. V celem letu načrtujejo skoraj 10 milijonov evrov. Z dosedanjimi 72,5 milijona evrov za migrante in načrti do leta 2021 v višini okoli 28 milijonov evrov pa bo to že presegalo 100 milijonov evrov.

Dvig najnižjih invalidskih pokojnin, za kar bi potrebovali 30 milijonov evrov,  pa bi ogrozil državne finance
Ob tem spomnimo, da so vladajoče stranke (LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in Levica) v četrtek zavrnile predlog, po katerem se bi najnižja invalidska pokojnina povečala na raven 392 evrov, kolikor znaša tudi socialna pomoč. Z izgovorom, da bi to letno stalo okoli 30 milijonov evrov, tega pa menda državni proračun ne bi prenesel.

Okoli 10 tisoč invalidskih upokojencev, ki zaradi bolezni in invalidnosti ne morejo opravljati več svojega dela, je tako prepuščenih životarjenju, saj mesečno prejemajo manj kot če bi bili prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in bi prejemali socialno pomoč v višini 392 evrov. Kar 10.000 invalidov mesečno namreč prejema nižjo pokojnino od tega zneska, največ je takšnih, ki prejemajo vsega od 200 do 300 evrov mesečno. Kako lahko mesec preživijo s tem, pa si lahko predstavljamo.

Nadalje kar dve tretjini upokojencev prejema pokojnino, nižjo od 638 evrov, kar je v Sloveniji meja za revščino.

Ob vsem tem pa smo priča desetinam milijonov evrov, ki jih plačujemo za ilegalne migracije, za katere zdaj že v Šarčevem kabinetu priznavajo, da gre tudi za velika varnostna tveganja. Kljub temu se ne zganejo, da bi to preprečili. Še več. Lokalna območja in tamkajšnje prebivalstvo prepuščajo vsemu temu. Občanom ne dovoljujejo niti pravice o odločanju, nalagajo pa jim še dodatne obveznosti. Med drugim morajo občani tudi sami plačevati pospravljanje in odvoz smeti ter odpadkov, ki jih ti migranti puščajo na njihovih območjih.

Izjava, ki bi bila ponos tudi največjim svetovnim diktatorjem: “V vladi referenduma enostavno ne bomo dovolili!”
Kako si v vladi predstavljajo svoje delovanje, pa kaže tudi naslednja izjava državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu, ki jo je izrekel v enem izmed pogovorov. Vprašanje je bilo glede Ilirske Bistrice, kjer občina nasprotuje postavitvi migrantskega centra (s 600 do 1000 posteljami). Zato so razpisali občinski posvetovalni referendum. Ta naj bil 14. aprila 2019, vendar so vladajoči to zaustavili. O tem zdaj odloča sodišče.

Državni sekretar pa je o tem vprašanju dejal, da je stališče vlade o tem jasno: lokalni referendum o vprašanju migrantov ni primeren, zanj tudi ni pravne podlage. “Na vladi tega enostavno ne bomo dovolili.”

V Jelšanah ustanovili Civilno iniciativo za varovano mejo
V Jelšanah imajo domačini vsega dovolj. Kot pravijo, si niti popoldne ne upajo več na svoja dvorišča. Pred dnevi so ustanovili tudi Civilno iniciativo za varovano mejo. Med prvimi aktivnostmi bosta zbiranje podpisov pod peticijo in protestni pohod do meje. Po napovedih se bodo povezovali tudi z ostalimi iniciativami v Sloveniji. Podobne so v Beli krajini, na Obali in Velenju, zamrla ni niti v Lendavi.

Predsednik Krajevne skupnosti Jelšane in pobudnik za ustanovitev tamkajšnje civilne iniciative Ivan Ceglar, zdaj pa tudi predsednik, je ob ustanovitvi iniciative za medije dejal: “Od države moramo zahtevati, da s policijo, vojsko in drugimi sredstvi opravi svojo nalogo in zagotovi, da migranti ne bodo nezakonito prehajali meje. Če schengenska pravila veljajo za nas, morajo tudi za njih.”

Ceglar je povedal, da je ustanovitvi civilne iniciative botrovalo predvsem vsakodnevno srečevanje z migranti, ki hodijo mimo hiš v neposredni bližini državne meje, krajanom vzbujajo strah, povzročajo škodo in puščajo za seboj odpadke. “Zdaj si že popoldan, kaj šele zvečer ali ponoči, mnogi ne upajo več na svoja dvorišča. Še posebej to velja za naše žene in dekleta,” je še povedal Ceglar, ki se tudi sam dnevno srečuje z ilegalnimi migranti.

Tudi evropska poslanka Romana Tomc zagovarja zaprte meje
O tem, da morajo biti državne meje pod nadzorom, je v petek na pogovoru v črnomaljskem Pastoralnem centru govorila tudi evropska poslanka Romana Tomc. Na vprašanje o ilegalnih prehodih je poudarila, da je model Viktorja Orbana (Madžarska) in njegov sistem obnašanja do migrantov povsem dostojen. “Bil je dovolj močan, da je zdržal vse pritiske in postavil meje svoji državi. Mi imamo pravico in moramo zagotoviti, da vemo, kdo v našo državo prihaja. Pride lahko samo tisti, za katerega vemo, kdo je, in tisti, ki ima dokumente za vstop. Zagovarjam to, da imamo meje pod kontrolo, torej zaprte meje,” je dejala evropska poslanka.

Foto: moja-dolenjska.si

Nove poti, odpadki za migranti se kopičijo
O tem, da migranti izbirajo nove metode ali nove modele za prehod meje, pa je v zadnjih dneh govoril Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve. V parlamentu je povedal, da ti ubirajo nove poti, vse več je kriminalnih dejanj, policija pa se mora temu prilagajati. Pri tem je omenjal prevoze in kriminalne združbe ter posameznike, ki poskušajo migrante nezakonito prepeljati preko meje in v notranjost države.

Vendar pa niso samo ceste tiste, kjer migranti ubirajo nove poti. V zadnjem času so ostanki za migranti opazni tudi na Gorjancih. Primer je fotografija smeti, nastala je na poti med Gabrjem in Trdinovim vrhom. Nadalje pa je tudi Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini objavila fotografijo, ki je nastala na metliškem koncu, v neposredni bližini hiš.

Odpadki za migranti na metliškem koncu, v neposredni bližini stanovanjskih hiš. (vir: FB)

Ta je dovolj zgovorna in zelo nazorno pokaže, kaj se dogaja na posameznih področjih. V Jelšanah pa so objavili fotografijo po vlomu v eno od stanovanjskih zgradb, za migranti je ostal zlomljen križ.

Foto: Twitter

Objavljamo še tabelo o stroških, ki je sestavni del odgovora vlade poslancu Jožetu Tanku, ko je spraševal o tem.

Moja-dolenjska.si

 • ljubinica

  Ha ha
  In se kar naprej
  lajnajo o “demokraciji” ….
  So “demokraticno” izvoljeni oblastniki kdaj vprasali ljudstvo, ce si zeli vzdrzevati arabske tujce …
  Pripravljajo nam hude case.
  Kaos, nasilje, brezpravje, drzavljanske vojne ….
  A evropskih politikov Jugoslavija ni nicesar naucila? Desetletja pranja mozganov o “bratstvu in enotnosti”, nato pa kri in solze …

  • Imperial Commando

   Za referendum so rekli , da ni potreben (beri: usral so se , ker so vedeli , da bo raja proti!)

   • Novakec1

    Ne, pokazalo bi se koliko avtohtoncev sploh še živi v slolandiji, mal nas je ostal.

  • Novakec1

   Že desetlatja vem da je demokracija ena velka svinjarija, počas vam prihaja.

   • Slovenec

    Demokracije v Sloveniji sploh še ni nikoli bilo zaradi vladavine partije in njenih naslednikov še danes vladajočih.

    • Novakec1

     Polna usta so jih, kar tekmujejo kdo bo večkrat izreku to bogokletno besedo pa naj bodo to rdeči, beli, kodrlajsasti, mavrični….

 • Anton

  več kot polovica teh sredstev, da Slovenija iz državnega proračuna, po domače rečeno, nas ti levičarji skorumpirani, hinavski, pokvarjeni, lažnjivi blablabla ožemajo kot mokro cunjo, samo sto razliko, da ta cunja več ni mokra, temveč suha in to že nekaj časa.

  sarkazem press

 • Van Der Waals

  ISTAVIT RAČUN LEVIČARJEM… SDju in LEVICI!!!! GNILOBE LEVIČARSKE!!! NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV KOMOT NA SVOJ RAČUN PA NE!!! DEBILI!!!

  • FRANC3

   Volitve so dan, ko volivci izstavljamo račun politikom in političnim strankam.
   Na zadnjih volitvah smo Slovenci padli na izpitu.

 • šmentanamuha

  100 milijonov Evrov? Zdaj pa si zamislite, kaj bi lahko naredili s tem denarjem za hudo bolne, ki potrebujejo drage operacije in zdravila ali upokojence, ki životarijo na robu in nimajo denarja za zdravstveno oskrbo ali celo ogrevanje. Takšen denar za tujerodne nepismene neizobražene primitivne invazivce, ki se ne bodo nikoli integrirali v našo skupnost ali tej skupnosti kakor koli vračali to, kar vlagamo v njih, niti nam niso hvaležni za to.

  • Anton

   za te hudo bollne Slovence/slovenske državljane imajo levičarji v mislih že pripravljen predlog o uzakonitvi evtanazije, en izmed pogojev za evtanozijo bo TUDI politična pripadnost. dESNIČARJI BODO OZ BOMO PRIŠLI TAKO PREJ NA VRSTO IN NAM NE BO TREBA ČAKATI, VSAJ NEKJE BOMO PRIVILIGIRANI.

   sarkazem press

   • Slovenec

    Točno.

 • Steiermark

  Zakaj bi se pa naj “sekirali” ti ljubitelji kamelarjev , kaj pa je to 100 milionov….. to za njih ni nič. Ko bo denarja za njih zmanjkalo (mi bomo pa obubožani kot Venezuelci), bo se pa spet našel kakšen “iračan”, ki bo prišel ponovno “oprati” kakšno miliardico, kot nazadnje, in srečni do konca svojih dni (ki pa nemore biti več daleč), bodo vsi ti srečni in zadovoljni, ker jim bodo poleg žepov nafilanih s stotinami milioni dolarjev, poskrbeli tudi za njihove “anuse”…..rdečuhi in kamelarji imajo pač iste okuse…..(pri nas so se dosedaj izkazali s psički, vendar če ne gre drugače se bodo pa zadovoljili tudi s kamelami….)

 • Observer

  Nasilen razpad Juge, vojna v Bosni here we go again. Samo tokrat na Slovenskih tleh, če bo šlo tako naprej. Levičarji se ne razlikujejo kaj dosti od teh pakistanskih muslimanskih migrantov, ki se poročajo med sabo (brantranci z bratrankami ali sestričnami) in imajo tako dokazano nižji IQ (in ogromno število rojstnih defektov). So na istem. Zato pa ne dojamejo kaj prihaja in tiščijo glavo v pesek. Ne dojamejo, da je 1+1=2, dokler ne bodo bridke solze točili, ko bo prepozno. Razen če nekdo prepreči ta scenarij in reši med drugim Slovensko liberalno-levičarsko populacijo, ki takšno stanje vzdržuje, pred lastno bebavostjo.

 • FRANC3

  Za našo vlado 100 milijonov € ni težava za tujce. Je pa težava 350.000 € za naše osnovnošolske otroke, ki obiskujejo privatne šole.
  Cinizem brez primere.

 • Brezno

  Kaj pa je 100 miljonckov za nas slovence. Pljunek

 • Slovenec

  Za revne Slovence pa ni denarja. Izdaja Slovenije!

 • Olga101

  Skorumpirano levicarsko vlado najbolje z divjaki vred poslat na jutrovo, pa naj se gredo tam socialo za svoj račun!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!