fbpx

Migranti: Prijeti in stanje v azilnem domu

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Letos do 8. februarja je policija obravnavala 337 nezakonitih migrantov in v enajstih primerih prijela 16 tihotapcev. Pri tem je trinajst tujih tihotapcev poleg treh slovenskih državljanov poskušalo pretihotapiti 50 migrantov. Ni jim uspelo, dvanajst tihotapcev je pristalo v priporu.

Večino prijetih migrantov je policija vrnila na Hrvaško. Trenutno stanje je bistveno drugačno kot v času vlade Marjana Šarca, ki je bila migrantom – z razliko od zdajšnje vlade Janeza Janše – zelo naklonjena. V azilnem domu in izpostavah  je trenutno desetina nekdanjega števila prosilcev za azil. Pomemben podatek je tudi pregled stanja nastanitev migrantov v slovenskem azilnem domu in njegovih izpostavah.

Če so ti domovi v preteklosti, predvsem v času vlade Marjana Šarca, pokali po šivih, je stanje zdaj povsem drugačno. V Sloveniji je trenutno nastanjenih 140 prosilcev za mednarodno zaščito, v sprejemnici jih 25 čaka na prodajo prošnje za azil.

Število prosilcev za azil (Vir: SURS)

V Šarčevem času je bilo naenkrat nastanjenih tudi več kot 1.200 prosilcev, na podajo prošnje je hkrati čakalo tudi po več sto migrantov. Vse to je bilo povezano tudi z visokimi stroški oskrbe in bivanja, stanje je zdaj povsem drugačno. Spomnimo samo na številne razpise za oskrbo kjer so številke letele v nebo. Med migranti v Azilnem domu na Viču je prihajalo tudi do pretepov, vsega tega zdaj ni več.

Kako je v BiH?
V Bosni in Hercegovini (BiH) se nahaja na tisoče migrantov, vročica se stopnjuje. Prihaja do nasilja, tako je samo v noči iz sobote na nedeljo prišlo do množičnega pretepa migrantov in prebivalcev Bihaća. Bosanski mediji navajajo, da so migranti polni denarja, sprašujejo se, kdo jih financira, migranti pa imajo tudi najnovejše mobilne telefone in podobno. Policija v BiH je sporočila, da so migranti v 11 mesecih lani, povzročili 292 kaznivih dejanj, prijeli so 191 migrantov. Med kaznivimi dejanji so umori, poskusi umorov, pretepi in kraje večjih vrednosti, razbojništvo ter preprodaja drog.

Foto: epa

Migranti so tako postali eden večjih varnostnih problemov v BiH. Po oceni, potovanje kar devetdesetim odstotkov migrantov v Evropsko unijo omogočajo člani kriminalnih združb. Več kot 90 odstotkov migrantov v BiH pa so mladi moški. Več pa si lahko preberete tukaj in tukaj.

Moja Dolenjska