Migrantski turizem načenja živce, na poti okoli 70 tisoč migrantov!

Migranti v Veliki Kladuši (vir: FB)

Čeprav dnevno poročajo že o okoli 50 prijetih ilegalnih migrantov, na tem področju v slovenskem prostoru vlada skoraj popolno zatišje. Tudi s policijskih uprav so zelo skopi pri poročanju o ilegalnih prehodih meje ali pa o tem sploh ne poročajo. Domnevno se naj ne bi nič dogajalo niti na področju javnih naročil za migrantske centre po Sloveniji. Hkrati so s spletnih strani izginili podatki o stroških za migrante (mesečno po 1.963 evrov), prebivalcem Ilirske Bistrice pa preprečujejo izvedbo referenduma proti migrantskemu centru, saj to naj ne bi bilo v občinski pristojnosti. Živeti z njimi in pospravljati za njimi pa je njihova dolžnost. Kako je v Bosni in Hercegovini?

V zadnjih dneh slovenska policija dnevno poroča o približno 50 prijetih migrantih, ki so nezakonito prečkali slovensko južno mejo. Iz poročil je razvidno, da veliko teh izsledijo in primejo v krajih, ki so precej oddaljeni od meje, kot so Novo mesto, Vinja vas pri Novem mestu, Oštrc v občini Kostanjevica na Krki in podobno. V zadnjem obdobju so večkrat poročali tudi o prijetih v vozilih, kar kaže, da migranti še bolj kot pred tem iščejo nove načine prehodov v Slovenijo. Gre pa tako, da najprej nezakonito prečkajo mejo, nato jih na slovenski strani počakajo vozniki in jih proti plačilu peljejo dalje. Najverjetneje pa tudi do slovenske meje pridejo na podoben način.

Malo poročanja, informacije zelo skope ali pa nične
O ilegalnih migrantih se v medijih sicer zelo malo poroča. Tudi informacije s policijskih uprav so zelo skope ali pa jih sploh ni. Predvidevamo lahko, da je to že posledica 10. decembra 2018 v Maroku potrjene Marakeške deklaracije.

Domnevno zatišje pri delovanju t. i. vladnega migrantskega urada
Zatišje se zdi tudi pri delu Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada neposredno v pristojnost kabineta Marjana Šarca. Po 14. februarju 2019 se na področju javnih naročil uradno ne dogaja ničesar. Vendar pa je vse to lahko zelo varljivo. Iz izkušenj prav tega urada je namreč razvidno, da so odločitve o danih naročilih in pogodbe objavljali tudi z večtedenskimi zamudami. To, da so pri tem kršili zakon o javnem naročanju in ostalo zakonodajo, jih ni zmotilo. Vse po načelu: Cilj opravičuje sredstva.

Računsko sodišče s spletne strani odstranilo podatke o stroških za migranta
Kako zelo koordinirano gredo stvari v Sloveniji, kaže tudi podatek, da je celo Računsko sodišče RS s spletne strani brez vsakršnega pojasnila odstranilo poročilo o reviziji, v katerem so bili navedeni stroški, ki jih ima Slovenija z vsakim od migrantov. Gre za 1.963 evrov mesečno. Tega zdaj javno ni možno več prebrati. Ob koncu prispevka objavljamo izsek iz poročila, ki smo si ga shranili že pred tem skrivanjem podatkov.

Kako je v Bosni in Hercegovini?
Iz Sanskega kantona, kamor spadajo Bihač, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša, poročajo, da na njihovo območje dnevno vstopa okoli 100 novih migrantov. Kraji so zasičeni z njimi, v resnici niti ne vedo točnega števila migrantov, saj je veliko teh v zasebnih nastanitvah. Za nekatere pa je to tudi dober vir zaslužka. Bosanski minister za varnost Dragan Mektić je pred dnevi tudi povedal, da je v letu 2018 skozi BiH “uspešno prešlo” okoli 22.000 migrantov, “več tisoč” pa jih je še vedno v njihovih sprejemnih centrih. vir

Spomnimo. Slovenija je lani uradno poročala o okoli 10.000 migrantih, ki so jih slovenski varnostni organi registrirali na našem ozemlju. Če primerjamo podatke iz BiH in Slovenije, pa vidimo, da gre zgolj za polovico tistih, ki so prešli našo mejo.

Na poti okoli 70.000 migrantov
Bosanski minister je še povedal, da se okoli 70.000 migrantov, ki so še v Grčiji, že giblje proti Evropski uniji. Madžarska je BiH po Mektićevih besedah že ponudila pomoč pri nadzoru mej, in sicer tako, da bi jim poslali dodatne policijske okrepitve.

Migrantski turizem
V okviru bihaških spletnih medijev deluje tudi poseben forum – vir, kjer se domačini medsebojno obveščajo o tem, kaj se dogaja na migrantskem področju. Iz zadnjih zapisov je razvidno, da so prebivalci migrante sprva (pred letom dni) sprejeli naklonjeno, imenovali so jih begunci in so se mnogi poistovetili z njimi iz časov njihove državljanske vojne. Po letu dni pa je stvar precej drugačna, “običajni” prebivalci migrantom ne pomagajo več. Starejši ostajajo doma za štirimi stenami. Veliko kritik je tudi na delo aktualnega župana, za katerega navajajo, da bi moral bolj delovati v interesu občine. Ogorčeni so tudi nad kupi smeti, ki ostajajo za migranti. Predvsem pa so ogorčeni nad tem t. i. migrantskim turizmom.

Opozorila tudi pred krajo osebnih podatkov
Kantonska policijska inšpekcija je te dni javno opozorila prebivalce, da v Bihaću obstaja organizacija, ki prebivalcem obljublja od 1000 do 2000 bosanskih mark. Zato so predvsem v jutranjih urah velike vrste pred enim od migrantskih centrov v središču mesta. Policija je ugotovila, da prebivalci denarja sicer niso prejeli, so pa organizatorjem posredovali svoje osebne podatke in prstne odtise. V zameno so prejeli vavčerje, tj. brezpredmetni papir. Organizatorji pa so dobili njihove osebne podatke. Zato policija domačine opozarja, naj tega ne počnejo, saj lahko pride do zlorabe podatkov oziroma kraje identitet. vir

Vse to prihaja tudi k nam, saj migranti v BiH čakajo zgolj na primeren trenutek, da bodo lahko šli naprej
Jutri bomo poročali o tem, v čigavi pristojnosti je po mnenju vlade pospravljanje smeti in odpadkov za migranti. Policija je samo na območju črnomaljske občine odkrila kar 30 logorjev, za migranti pa morajo pospravljati celo policisti.

Izsek iz poročila o stroških za vsakega migranta, ki ga je Računsko sodišče RS brez pojasnila umaknilo s spletne strani. Vir: moja-dolenjska.si

Moja-dolenjska.si
 • BlankName
  • Jan Kovalski

   To je samo povzetek. Poročilo ima 72 strani in ga ni več na spletnih straneh.

  • Jan Kovalski

   Ni več tam kjer je bil, so ga za nekaj časa celo odstranili in ga sedaj očitno “skrili” v prilogo dokumentov. Več kot jasno, da so to naredili zaradi protestov in da si želijo da ga čimmanj ljudi vidi.

   • BlankName

    Pravzaprav so prenovili stran. V njihovem iskalniku ga takoj najdeš, tako kot vsa ostala poročila. Kdor pač v tem vidi skrivanje, pa tudi prav.

 • Jožef

  Ljudje, pripravite se na najhujše. Ne nasedajte lepim besedam petokolonašev. Ne nasedajte tistim, ki jim je Slovenija nepriljibljena domovina. Ne nasedajte tistim, ki še vedno častijo malega plavookega titota.
  Več resnice vam ponuja Nova, zato bodite pozorni.
  Včerajšnja izraba šolajoče se mladine v zvezi s podnebnimi spremembami je pravi “blef” in zavajanje.
  Vsi vemo, da je CO2 faktor, ki ga NVO agenda uporablja za uresničevanje svojih ciljev in pobiranje okoljevarstvenih davkov.
  Poglejte si podatke o tem, kako NVOjevci uničujejo nemško avtomobilsko industrijo.
  Edini razlog za preplah v zvezi z okoljem je dokazljivo škodljiva potratna uporaba plastične embalaže.
  Zato, ljudje, g. Fajonovi ni mar za nas Slovence ampak za svojo rit, ki si jo greje v Bruslju.
  Ljudje, poglejte si še sezname prejemnikov sorosovega denarja.

  • Darth Vader

   nekaj videomateriala s slovenskimi podnapisi na temo “pariški akord” si lahko prebereš/pogledaš na http://www.infowars.si

  • stane

   Sem pripravljen. Se se pripravljam!
   NIC NAS NE SME PRESENETITI!!
   V vojski so me ucili;
   Pripravljajte se na vojno,kot,da bo jutri,si jo pa ne zelite!

 • Franc Šink

  Evropski socialisti,z Tanjo F.na čelu bodo poskrbeli, da se bodo migranti Evrope na daleč izogibali.

 • Franjo Trojner

  TUDI po naši USTAVI in veljavni zakonodaji demokratična oblast ne bi smela prikrivati javno dostopne podatke svojim državljanom, volilcem in to iz preprostega razloga, ker je to NEZAKONITO !
  Zakaj, v intetesu koga in po kateri zakonodaji, predpisih, nalogu naša leva vlada/koalicija, policija, dominatni mediji in sam predsednik vlade Šarec prikrivajo prav vse podatke, ki se nanašajo na ilegalne migracije, vse stroške povezane z ilegalnimi migracijami in vsa ( veliko večino) kazniva dejanja, ki jih ilegalni migrantje pri nas v Sloveniji zagrešijo? ZAKAJ se ne razpiše referendum na temo nezokonitih migracij, kar je v vsaki demokraciji nekaj samoumevnega ??? A se levičarji na oblasti bojite rezultata referenduma v katerem vam bi državljani sporočili:
  – da nasprotujemo Globalnemu sporazumu o migracijah
  – da nasprotujemo Združenim državam Evrope
  – da vidijo Macrona, Merklovo, Junckerja, Webra, Cerarja, Šarca, Mesca, Židana, Rjavca & Co. kot uničevalce EU.
  V čigavem imenu in v dobro koga in po kateri postavi vlada politična levica s Šarcem na čelu v Sloveniji??? V imenu resnice, pravice, SLOVENSKE države, USTAVE in vseh SLOVENSKIH državljanov gotovo NE!

  • stane

   Levicarji-komun. Se bojijo poraza na volitvah in vislic,ker so izdajalci in unicevalci Slovenske drzave,naroda,ki so se na nezakonit nacin prislinili v vlado.
   Prisel bo cas tudi za njih!

 • črnaovca

  Jih je zopet Grims štel?

  • stane

   Si pa res crna ovca. To pocnejo tisti,ki se sprehajajo po teh drzavah in ugotavljajo vse mogoce.
   Star si menda dovolj,da bi to lahko sam vedel.

 • Jan Kovalski

  Domačini naj sami ne pospravljajo smetišč za ilegalci, smetišča naj prepustijo režimu.

  • stane

   Od rezima,ki spofbuja te divjake,da prihajajo v Evropo,ne bo nihce nic naredil. Poslali bodo inspektorja in ta bo lastniku zemljisca izrekel globo,zaradi zanemarjanja in onesnazevanja okolja. Kdo je pa to naredil,jih pa ne zanima.

   • Jan Kovalski

    Verjetno drži, vendar brez protestov se noben režim ne zamaje, smetišč bi bilo kmalu več kot inšpektorjev, tudi se ne ve kam naj bi te smeti odlagali, najbolje, da bi jih pripeljali pred parlament ali še bolje pred vlado.

 • Jan Kovalski

  črnaovca • an hour ago “Jih je zopet Grims štel?”
  ==============

  Tole je značilno. Cerar je še leta 2015 rekel, da jih Slovenija lahko sprejme največ kakih 25, sedaj jih v Slovenijo vdira tudi po dvakrat več dnevno, podporniki režima pa se delajo norca iz vsakega ki opozarja, saj podporniki režima želijo enako kot režim, to je propad nacionalnih držav v EU. Režim, ki mu je propadel socializem se sedaj želi “maščevati” Slovencem za svoj poraz z novo multikulturnostjo, ker jim ni uspel njihov komunistični internacionalizem.

  Za te namene so uporabili tudi otroke s t.i. ekološkim shodom

  Najbolje je ta t.i. ekološki shod ponazoril transparent nekega mladca, ki se je glasil približno takole:

  “Medtem ko ti sediš doma GRIMS odloča” (priimek je bil napisan z rdečo barvo, ostalo s črno)

  Mladec, lahko se mu reče uporabni idiot, se je spravil na opozicijskega politika, ki ne odloča o ničemer kar je pokazala tudi zadnja seja v parlamentu o rebalansu proračuna. Opozicija (SDS in NSI) je predlagala kar 34 dopolnil pa glasovalni stroj ni sprejel niti enega. Datum 6.3.2019 si velja zapomniti. NSi je npr. predlagala, ob množici “daril” ki jih je režim podaril svojim volilcem, da bi namenili 500.000 € za delovanje slovenskih organizacij v diaspori. Predlog je bil gladko zavrnjen.
  Režim dela vse proti Slovencem.

  Mladcem, protestnikom, so se pridružili vidni politiki režima in skupaj z njimi podprli protest proti njim samim, za krivca pa so seveda proglasili opozicijo (razrednega sovražnika).

  Levičarji so s svojim protestom proti samim sebi dosegli svoj namen, utrdili so se v sedlu, in skupaj s protestniki poglobili stigmo proti opoziciji.

  • Novakec1

   Cezar je govoril resnico 25 na dan?

 • Roman Benedik

  Pravljice bratov Grims in JJ

 • Olga101

  Milan Kučan, Fajonka, Šarec, Kordiš, Novakova, Mesec in drugi levičarji že pripravljajo sobe za goste!

 • sunday

  vsak dan samo laži, laži – v resnici mejo prestaplja mnogo več teh podganjih iztrebkov in ker naprej ne morejo ostajajo tukaj, srečuješ jih že povsod po slo. – so črni, umazani, nasilni, s kljukastimi nosovi, skratka grdi z dragimi telefoni, držijo se v skupinah, da lažje napadejo in posiljujejo – policija o tem ne sme poročati – v vsakem slo kraju so že naredili sranje (znotraj policije se to ve) kako dolgo še, a bomo še kar mislili, da se to nas ne tiče, a čakamo, da postanemo švedska ???

 • Obloshki

  Policija iz Kočevja dnevno obravnava 100 – 150 ilegalnih prehodov meje, kar pa ne smejo poročati. Iz ust policista ki tam dela.