fbpx

Minister Počivalšek v Mariboru zagotovil podporo in pomoč aktivnostim partnerstva za Pohorje

Minister Zdravko Počivalšek in župan Saša Arsenović. (Foto: Top News)

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je v petek, v vlogi predsedujočega Partnerstvu za Pohorje, v Mariboru sestal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.

Čeprav je župan Arsenovič še pred nedavnim dajal nasvete vladi, kako naj država pomaga gospodarstvu je očitno našel številko svojega strankarskega šefa Zdravka Počivalška, da je stekel razgovor. Na sestanku, so bili, poleg župana še, podžupanja MO Maribor mag. Helena Kujundžić Lukaček in direktor Mariborske razvojne agencije Uroš Rozman predstavniki bočine so ministru predstavili prednostne naložbe, ki so jih partnerji identificirali v nedavno sprejeti Strategiji razvoja Pohorja. Preko videopovezave so na sestanku sodelovali tudi predstavniki nekaterih drugih partnerjev projekta: Občine Ribnica na Pohorju, Marproma, Uniturja, podjetja Vabo, Razvojne agencije Savinjske regije in Regionalne razvojne agencije Koroška.

Za uspešno umestitev Pohorja na mednarodni turistični zemljevid so nujno potrebne tudi investicije v infrastrukturo – žičniške naprave in ceste. Zaradi kritične povprečne starosti žičniških naprav (več kot 30 let) in njihove dotrajanosti so investicije v žičniško infrastrukturo na Pohorju nujne.

Minister je napovedal, da bo iz sredstev EU za podporo razvoja gorskih centrov v Sloveniji rezerviranih 50 milijonov evrov: “To je mogoče malo za vso Slovenijo, a vseeno pomemben znesek, ki ga bomo znali pametno naložiti v gorske centre po vsej državi. Še posebej lahko na ta sredstva računajo tam, kjer je vzpostavljeno dobro sodelovanje med deležniki, zato lahko na sorazmeren del sredstev računate tudi za projekte v okviru Strategije razvoja Pohorja. Predvideni pa so še drugi razpisi za nepovratna sredstva iz Evropske unije.”

Glede možnosti za sprejetje posebnega zakona o Pohorju pa je minister poudaril, da je takšen zakon smiseln le, če bo imel vsebinsko in finančno osnovo: “Glede vsebine ste že sprejeto strategijo naredili pomemben korak za pripravo zakona. Ker so v njej zapisani konkretni projekti, projekcije in številke, se mi zdijo možnost za zakon zelo realne. In pri tem smo vsekakor pripravljeni sodelovati z vami oziroma vam ponujamo pomoč pristojnih služb.”

Sodelovanje ministra Počivalška z županom Arsenovičem je dokaz da samo z jamranjem ne prideš daleč. Upajmo le, da si ob naslednjih volitvah Arsenovič ne nosil vseh zaslug.

E-Maribor