fbpx

Minister Počivalšek zavrača namige, da bi slovenski delavci namesto regresa dobili vrednostne bone za slovenske turistične kraje

Foto: STA

Minister Zdravko Počivalšek zavrača namige v javnosti, da bi delavci namesto regresa dobili vrednostne bone za slovenske turistične kraje. Tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kot tudi sam minister Počivalšek, ves čas poziva, da podpremo naše domače gospodarstvo, naša lokalna delovna mesta, saj nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji, kot to, da naš čas in denar porabimo doma.

“Razumem težke razmere v turizmu in težko mi je spremljati usode naših podjetij ter njihovih ljudi. Našemu gospodarstvu kot tudi turizmu bomo največ pomagali s tem, da jih vsi skupaj podpremo: kupujmo domače proizvode in storitve. In ko bo epidemija mimo, se spomnimo na to, da so počitnice najlepše doma, da je najvarnejša hrana domača in da so delovna mesta v lokalnem okolju najboljše jamstvo za naš skupni standard,” je izjavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se zavedajo težav v slovenskem turizmu, ki so posledica trenutnih razmer zaradi epidemije COVID-19 in težav z izpadom prihodkov. Prve ukrepe za pomoč turizmu je Vlada RS že sprejela v prvem paketu ukrepov. Za namenom določitve smernic za drugi paket ukrepov, na področju zagotavljanja likvidnosti podjetij, pa je minister Zdravko Počivalšek 4. aprila 2020 sklical tudi delovno skupino s predstavniki gospodarstva, turizma in kmetijstva. Na posvetu so sodelovali tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec ter ministra za javno upravo Boštjan Koritnik in delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ter dva člana posvetovalne skupine.

Vsi deležniki (GZS, OZS, TZS, SBC, ZDS, KGZ, TGZS, ZDOPS, ZM, AmCham in SID banka) so predstavili različne ideje in predloge za pripravo kvalitetnih smernic, s katerim bomo reševali problem likvidnosti slovenskega gospodarstva za čim bolj učinkoviti izhod iz krize. Eden izmed številnih je bil tudi predlog, da bi se namesto regresa uvedli vrednostni boni za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih.

Gre le za eno izmed idej za reševanje slovenskega turizma, Počivalšek poziva, da v teh težkih časih kupujmo slovenske proizvode
Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo poudarjajo, da gre zgolj za eno izmed mnogih idej deležnikov in iz tega vidika nikakor ne moremo govoriti o konkretnem ukrepu, ki bi ga sprejeli v okviru smernic drugega paket ukrepov. Tudi sicer bi bil takšen predlog težko izvedljiv. Pojasnjujejo, da bodo vse predloge deležnikov natančno preučili v okviru ministrstev, nato pa še v okviru strokovne skupine, ki bo podala smernice za pripravo #PKP2.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek obljublja, da bo reševanje slovenskega turizma med ključnimi nalogami vlade RS. (Foto: STA)

Dodajajo pa, da tako Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, kot tudi sam minister Zdravko Počivalšek, ves čas poziva, da podpremo naše domače gospodarstvo, naša lokalna delovna mesta, saj nič ne bo bolj pomagalo k okrevanju naše družbe po tej preizkušnji, kot to, da naš čas in denar porabimo doma.

Luka Perš