fbpx

Minister Podgoršek ukrajinskemu veleposlaniku: “Panj je simbol za čimprejšnjo vrnitev miru v Ukrajino”

Predaja čebelnjaka (Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek je ukrajinskemu veleposlaniku v Sloveniji Mihajlu Brodoviču v znak močne podpore Ukrajini in ukrajinskemu narodu predal čebelji panj, ki predstavlja željo po miru.

Na ministrstvu sta se danes srečala minister dr. Jože Podgoršek in ukrajinski veleposlanik, kateremu je ob tej priložnosti minister predal čebelji panj. V svojem nagovoru ob predaji je minister poudaril: “S tem simbolnim dejanjem želimo prenesti pozitivno sporočilo vsem ukrajinskim državljanom. Glede na to, da je Slovenija svetovno znana čebelarska država z mnogoterimi uspehi, želimo sporočiti, da nam je mar za njih. Želim, da jim čebelnjak prinese novo upanje, kot to vsako pomlad storijo čebel”.

Veleposlanik Mihajlo Brodovič je izpostavil, da ga izredno veseli, da je veleposlanik v Sloveniji. “Zelo sem hvaležen za vaše simbolično in čudovito darilo, ki predstavlja upanje za našo deželo. Čeprav je Slovenija majhna država, ima veliko srce. Že od začetka vojne Slovenija na različnih področjih pomaga Ukrajini”.

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Minister je veleposlaniku predal 10-satni AŽ panj, narejen iz smrekovega lesa z ročno poslikanima panjskima končnicama. Poslikava je delo Maje Mlakar iz Kamnika. Na njej je majha deklica, ki z upanjem in ljubeznijo opazuje goloba z oljčno vejico v kljunčku, ki se spušča na zemljo, da prinese v deželo mir, premirje in odpuščanje. Ta poslikava ima poslanstvo v svet pošiljati brezpogojno ljubezen, mir, upanje na lepšo in boljšo prihodnost, povezanost in prijateljstvo med vsemi narodi sveta.

Slovenija bo pomagala pri setvi
Minister in veleposlanik sta se pred predajo panja sestala tudi na dvostranskem srečanju. Minister je izpostavil močno podporo Slovenije ter da verjame v skorajšnjo obnovo ukrajinskega gospodarstva, kmetijstva, razvoja podeželja in trajnostne oskrbe s hrano. Pred tem pa Slovenija tudi na področju kmetijstva želi pomagat Ukrajini z donacijami; nedavno je Slovenija donirala prek programa WFP (World Food Programe). Ob tem je minister dejal, da je izjemnega pomena, da se zagotovi setev v Ukrajini, spravilo spomladanskih in ozimnih pridelkov in nenazadnje, da se ukrajinskemu prebivalstvu zagotovi prehranska varnost. “Ukrajinski kmetje morajo pomoč prejeti v naslednjih nekaj tednih, da začnejo pravočasno s setvijo”. Dodal je, da Slovenija pozorno proučuje spisek potreb, tako da se bo v tednu dni že vedelo, kako in v kakšni meri lahko Slovenija pomaga z zdravili veterinarske medicine oziroma semeni za začetek setve.

Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano