fbpx

Ministrica za Slovence po svetu v okviru južnoameriške turneje obiskala tudi rojake v Braziliji

Foto: Ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu

Delovni obisk med rojaki v Južni Ameriki je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch sklenila pri rojakih v Braziliji. V tej največji državi v Južni Ameriki, kjer živi okoli pet tisoč Slovencev in njihovih potomcev, so rojaki še posebej aktivni pri povezovanju na gospodarskem področju.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je najprej srečala z ustanoviteljem in vodjo projekta Slovenska globalna poslovna povezava dr. Štefanom Bogdanom Barenboimom Šalejem in izvršno direktorico Matejo Perovšek Ciuchini. Povezava, ki deluje šele leto dni, je zelo dobro in široko zastavila svoje delo. Obdobje pandemije so izkoristili za pripravo vrsto zelo uspešnih spletnih dogodkov, na katerih so povezali številne slovenske gospodarstvenike iz izseljenstva in zamejstva, pa tudi iz matične domovine. Posameznih njihovih dogodkov se je udeležilo tudi po več sto udeležencev iz več kot 30 držav sveta, kar kaže na veliko zanimanje in potrebo po tovrstnem povezovanju.  V pogovoru so predstavili svoje načrte za naprej. Med drugim razmišljajo o pripravi tabora za mlade poslovneže slovenskega rodu, namenjenega medsebojnemu povezovanju, pa tudi organizaciji delovnih praks v slovenskih podjetjih, ki delujejo po svetu. Želijo si najti ustrezne poslovne partnerje tudi v Sloveniji, pa tudi vzpostaviti platformo, ki bi povezovala slovenska podjetja in podjetnike ne glede na to, kje delujejo. Ministrica se jim je zahvalila za vso delo, ki ga opravljajo na tem izredno pomembnem področju, in se strinjala, da mora matica izkoristit velik potencial strateškega povezovanja z in med diasporo na področju gospodarstva ter jim zagotovila, da jim bo urad tudi v prihodnje stal ob strani.

Ministrica se je v nadaljevanju udeležila prisrčnega sprejema, ki so ga pripravili člani Zveze Slovencev v Braziliji. Zbrane so pozdravili podpredsednik zveze dr. Boris Krajnc Alves, veleposlanik RS v Brasilii Gorazd Renčelj, ki je ministrico spremljal ves čas obiska v tej južnoameriški državi, član Sveta Vlade za Slovence po svetu Valdeir Vidrik, nagovorila pa jih je tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch. Med drugim se jim je zahvalila za njihov prispevek k mednarodni uveljavitvi slovenske države pred 30 leti, izpostavila, da “smo Slovenci v matični domovini vedno znova ponosni na naše rojake, ki ste s svojim delom in življenjem najboljši promotorji Slovenije in njenih ljudi” ter izrazila veselje nad tem, da generacije Slovencev izven Republike Slovenije še vedno ohranjajo odnos do slovenske identitete, kulture in jezika, kar se kaže tudi z delom za skupnost.

Slovenska skupnost skrbi za negovanje slovenske kulture ter običajev
Obisk ministrice je bila tudi odlična priložnost, da so se rojaki po dolgem obdobju, ko zaradi epidemije to ni bilo mogoče, ponovno srečali v živo. V prijetnem vzdušju so poklepetali ter se okrepčali ob tipično slovenski hrani, ki so jo pripravili sami. Še posebej velja izpostaviti nadvse okusne kranjske klobase, ki jih v Braziliji izdeluje gospod Vidrik in se, preverjeno, lahko kosajo s tistimi najboljšimi, narejenimi v Sloveniji. Gospod Vidrik, ki je med drugim tudi avtor knjig o slovenski kulinariki v Braziliji, kranjske klobase izdeluje po originalnem receptu, sestavine zanje pa išče po vseh državi.

Zveza, ki bo decembra praznovala 30. obletnico delovanja, vsako leto pripravi miklavževanje, proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter martinovanje, izdaja publikacije ter organizira tečaje slovenskega jezika. V preteklem letu so se hitro prilagodili novim razmeram in kmalu svoje dejavnosti prenesli na splet, kar pa je zaradi siceršnje oddaljenosti Slovencev v Braziliji povzročilo celo povečanje zanimanja, posledično pa tudi porast števila članov.

Ministrica se je v Sao Paulu srečala še s predstavniki Slovensko-brazilske gospodarske zbornice (SLOBRAZ), s častno konzulko v Riu de Janeiru Wando Krajnc Alves ter častnim konzulom v Sau Paulu Octaviom Tavaresom de Oliva Filho, ki je skupaj z ženo Rosano, ki je slovenskega rodu, srečanje tudi gostil. Predsednik SLOBRAZ Matjaž Cokan, podpredsednica Tatjana Močenik, član Mirko Hlebanje ter častni predsednik dr. Štefan Šalej so ministrici predstavili načrte organizacije za čas po epidemiji, izpostavili pa so tudi dobro sodelovanje s Slovensko globalno poslovno povezavo. Ministrica je izrazila veselje, da se povezujejo z namenom in v korist prepoznavnosti in uspešnosti Slovenije na gospodarskem področju, dogovorili pa so se tudi za nekatere konkretne aktivnosti.

Ministrica s predstavniki SLOBRAZ in častnima konzuloma.

Z obiskom Slovencev v Sao Paulu je ministrica zaključila deloven, ampak izredno pomemben teden med našimi rojaki v Argentini in Braziliji. Tudi tukaj je namreč v delovanje slovenskih skupnosti zarezala epidemija, ki je onemogočala srečevanja, zato je ustrezna pozornost in spodbuda iz strani matice k nadaljevanju in še dodatni krepitvi aktivnosti v skupnostih še toliko bolj dobrodošla in v tem ključnem trenutku tudi potrebna, kar so na vseh srečanjih izpostavili tudi rojaki. Tovrstni obiski so tudi sicer izrednega pomena za krepitev medsebojne povezanosti, obenem pa Republika Slovenija tudi na tak način jasno sporoča, da so Slovenci po svetu njen pomemben del.

Sara Kovač