fbpx

Ministrstvo za notranje zadeve: Obstaja velika verjetnost, da se bodo migracije znova bistveno okrepile!

Slovenska vojska bi z aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi razbremenila prekomerno zaposlene policiste na meji pri boju z ilegalnimi migracijami. (Foto: STA)

V prihajajočih mesecih lahko pričakujemo povečanje števila nezakonitih migrantov na zahodnem Balkanu. Že sedaj je v Bosni med 9 tisoč in 10 tisoč migrantov ter v Srbiji okoli 9 tisoč, ki čakajo na pot proti EU,” so navedli na ministrstvu za notranje zadeve.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo in državnim sekretarjem za nacionalno varnost Žanom Mahničem. Na srečanju je bilo prisotno tudi vodstvo policije, ki je predstavilo nekaj podatkov v zvezi s stanjem na meji in migracijami, za katere minister Aleš Hojs pričakuje, da se bodo okrepile.

Kot so navedli na spletni strani ministrstva za notranje zadeve, je minister Hojs na srečanju izpostavil problematiko nezakonitih prehodov meje, predvsem na lokacijah v bližini občin Ilirska Bistrica, Črnomelj in Kočevje. Povedal je, da obstaja velika verjetnost, da se bodo ti znova bistveno okrepili, in da ocenjujejo, da bo treba aktivirati dodatne sile policije. To bodo s popuščanjem epidemije, ki jo pričakujejo v naslednjih dneh in tednih, v večji meri aktivirali na južni meji, je napovedal.

V prihajajočih mesecih lahko pričakujemo povečanje števila nezakonitih migrantov na zahodnem Balkanu. Že sedaj je v Bosni med 9 tisoč in 10 tisoč migrantov ter v Srbiji okoli 9 tisoč, ki čakajo na pot proti EU,” so ob tem navedli na ministrstvu.

Letos povečanje števila ilegalnih prehodov meje
Policija je v prvih treh mesecih letošnjega leta obravnavala 1835 ilegalnih prehodov državne meje, v enakem obdobju lani pa 1723, kažejo podatki policije. Najpogosteje so obravnavali državljane Pakistana, Maroka in Afganistana. Višje številke v prvem trimesečju je sicer pripisati predvsem januarju in februarju, saj je bilo lani v teh dveh mesecih 322 oziroma 326 nezakonitih prehodov meje, letos pa 614 oziroma 564. V marcu pa je bilo pričakovano letos prehodov manj kot lani, saj jih je bilo lani 1075, letos pa 657.

Hana Murn