fbpx

Mlada mestna svetnica županu Jankoviću postavila vprašanje: Zakaj je Ljubljana med najslabšimi evropskimi prestolnicami glede nakupa stanovanj?

Ana Zagožen

Kot je pokazala nedavna študija v Veliki Britaniji, je Ljubljana na devetem najslabšem mestu od 34 evropskih prestolnic, kjer so pogoji za nakup stanovanj izredno slabi. Najboljši pogoji za nakup stanovanja so v Bruslju, Bernu in Kobenhavnu.

Mestna svetnica Ana Zagožen je županu Zoranu Jankoviću zastavila vprašanje, zakaj je torej Ljubljana na tako nizkem mestu. Področje stanovanjske problematike v Ljubljani rešuje tudi Javni stanovanjski sklad MOL, vendar večinoma le, kar zadeva najemniška stanovanja, pa še v tem segmentu je na voljo zelo malo stanovanj za mlade (seznam upravičencev z dne 26. september 2018: http://www.jssmol.si/razpisi-za-obcane/).

Ali bi lahko občina sofinancirala gradnjo novih stanovanj? Ali pa odkupila nova stanovanja in jih ponudila mladim pod ugodnejšimi cenovnimi pogoji oziroma ali bi lahko občina subvencionirala razliko do tržne vrednosti pri nakupu stanovanj na območju MOL-a za mlade?” je mestna svetnica na župana Jankovića naslovila vprašanja, ki bi morala zbuditi celotno populacijo mladih.

Župana Jankovića zanimajo zgolj še zasebni interesi. (Foto: STA)

Nakup nepremičnine v Ljubljani si lahko privoščijo zgolj premožni
Pri tem je svetnica Zagožnova predlagala, da bi v okviru Javnega stanovanjskega sklada MOL lahko organizirali zbiranje sredstev, ki bi bila namenjena mladim kot pomoč pri nakupu stanovanj. Občina bi torej lahko pomagala pri nakupu stanovanj s sofinanciranjem dela vrednosti stanovanj. Če znaša povprečna tržna vrednost stanovanj v Ljubljani na kvadratni meter okoli 2.700 evrov, bi lahko občina mladim sofinancirala polovico tega zneska, saj ob tržnih cenah stanejo garsonjere ali enosobna stanovanja od približno 135.000 evrov navzgor, to pa ob povprečni neto plači mladih (od 800 do 1.500 evrov) pomeni, da lahko mladi mesečno za nakup stanovanja namenijo okrog 500 evrov, kar za posameznika pomeni, da bi moral varčevati za stanovanje celo do 30 let, mlada družina pa od 15 do 20 let.

MOL bi po njenem mnenju moral nameniti sredstva tudi za nakup stanovanj, ne le za najem.

Več si lahko ogledate na portalu utrip-ljubljane.si.