fbpx

Mojster divjačinske kulinarike Matiček na Visokem pripravil lovsko večerjo

Kuharski mojster Matjaž Erzar - Matiček. (Foto: Jera Miklavčič)

Pretekli vikend je na Dvorcu Visoko minil v praznovanju lovstva, ki so ga v počastitev zavetnika lovcev, sv. Huberta, na Visokem praznovali že v času gospodarjenja Kalanov in kasneje Ivana Tavčarja z ženo Franjo. Pojedino je pripravil mojster divjačinske kulinarike Matjaž Erzar – Matiček.

V petek, 7. oktobra, so obiskovalci kulinaričnega dogodka Lovska večerja imeli priložnost okušati jedi priložnostnega pethodnega menija izpod rok šefa Gostilne Pr’Matičku iz Kranja, pripravljenega po knjigi Ta dobra stara kuha avtorja Pavleta Hafnerja. Na dogodku, na katerem smo gostili tudi župana občine Gorenja vas Poljane Milana Čadeža, starešino lovske družine Poljane Marjana Grajzarja in direktorja Lovske zveze Slovenije Boža Zakrajška, so gostje lahko med drugim uživali v okusih pršuta divjega pujsa, gamsove klobase s hrenom in medom, jelenovega hrbta in prav posebnega sladkega poljanskega jabolka. Seveda ni manjkal ta zelen’ – visoška hišna dobrodošlica, ki je bil že od nekdaj obvezni sestavni del tega visoškega praznika. Pripravil in predstavil ga je Franc Miklavčič iz kmetije Martinuc. Dogodek je bil zaključen s tradicionalnim lovskim običajem – lovskim ropotom.

V soboto pa se je v sproščenem vzdušju odvil še drugi dogodek v sklopu lovskega praznika na Visokem. V jutranjih urah so vse (tri) lovske družine iz občine Gorenja vas – Poljane opravile skupni lov po visoških gozdovih. Točno opoldne je sledil pozdrav lovini, zatrobili so rogisti iz Selc, navzoče sta pozdravila Peter Belhar, predsednik zveze lovskih družin Gorenjske ter starešina lovske družine Poljane Marjan Grajzer. Kustosinja Loškega muzeja Mojca Šifrer Bulovec je obiskovalcem predstavila visoško domačijo in visoško kuhinjo, Franc Miklavčič pa hišno dobrodošlico ta zelen’ga.

Dogodek se je nadaljeval kulinarično, z jedilnikom, kot ga je lovcem na lovski praznik postregla že visoška gospodinja – lovskim loncem (tj. jed na žlico z divjačinskim in svinjskim mesom, gobami, krompirjem in zelenjavo) ter ocvirkovco.

Kot so povedali organizatorji in obiskovalci, so bili z izvedbo in odzivom zelo zadovoljni. Lovski praznik bo na Visokem bo po letošnjem dogajanju prerasel v  tradicionalnega, saj si želijo ohraniti kulinariko in tradicijo visoškega dvorca.

Sara Kovač