fbpx

MOP z milijoni v sanacijo Celjske kotline, Zgornja Mežiška dolina še vedno v negotovosti

Foto: e-koroska.si

Projekt sanacije osmih vrtcev v Celjski kotlini bo predvidoma presegal milijon evrov, medtem pa Mežica, Črna na Koroškem in NIJZ Ravne na Koroškem v prihajajočem letu prejmejo skupno 750 tisoč evrov. Tako kot prebivalci Celjske kotline so tudi občani Mežice in Črne na Koroškem izpostavljeni toksičnim težkim kovinam, a kot kaže, je Celje z okolico trenutno pomembnejše od Zgornje Mežiške doline.

Novi okoljski minister Jure Leben je po obetavnem zaslišanju za ministra prinesel upanje in optimizem v Mežico in Črno na Koroškem, a zaenkrat konkretnih rešitev še ni na vidiku. Neuspešnost sanacije s svincem onesnažene Zgornje Mežiške doline je posledica nedoslednega financiranja sanacijskega odloka, kar se kaže v zastrupljenosti prebivalstva. Moledovanje Mežice, Črne na Koroškem in ravenske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pri prejšnji sestavi Ministrstva RS za okolje in prostor naletelo na gluha ušesa; narava vse sanira sama, se je glasil kontroverzen rek nekdanje okoljske ministrice Irene Majcen.

V začetku oktobra sta župan Mežice Dušan Krebel in županja Črne na Koroškem Romana Lesjak za portal e-Koroška dejala, da verjameta, da bo Leben uslišal želje in potrebe Korošcev po dodatnih finančnih sredstvih, ki bi omogočala učinkovito in hitro sanacijo – po besedah Lesjakove bi zadostovalo okoli 8 milijonov evrov. Župan Dušan Krebel pa je v nedavnem intervjuju za portal e-Koroška izrazil skrb, da se problematika onesnaženega okolja v Celjski kotlini obravnava prednostno, in zdi se, da Zgornjo Mežiško dolino zopet potiskajo ob rob.

Jure Leben je namreč že oktobra napovedal sanacijo osmih vrtcev v Celjski kotlini. Na ministrstvu so sicer že ocenili vrednost sanacije, a Leben tega zneska še ni razkril. Dejal je, da o številkah ne želi govoriti pred zaključkom lokalnih volitev. V javno obravnavo so novembra poslali tudi tri predloge predpisov, s katerimi se nameravajo na podlagi uredbe lotiti reševanja problematike onesnaženega okolja. »Če lahko špekuliram, da je v preteklosti sanacija enega vrtca stala bistveno več kot 200 tisoč evrov, lahko rečem, da naša dolina dobi manj kot drobtinico. Naj dodam, da je bila v preteklosti velikokrat izpostavljena problematika na Celjskem, ko se je še pod prejšnjo sestavo državnega zbora vlagal zakon o sanaciji Celjske kotline, in po moji oceni se je sanacija Zgornje Mežiške doline zlorabljala kot primer slabe prakse,« je dejal Dušan Krebel v omenjenem intervjuju.

Celoten članek preberite TUKAJ