fbpx

Na Bovškem predali namenu visečo brv Jablanca

Foto: Milan Štulc, FB Občina Bovec

Na Bovškem se veselijo nove pridobitve. V torek so uradno otvorili brv Jablanca. Investitor je Občina Bovec, vrednost investicije pa znaša nekaj več kot 150.000 evrov.

Prejšnja dotrajana in močno poškodovana brv je bila zaradi varnosti že več let zaprta, zato se je bovška občina odločila, da zgradi novo. Dela za postavitev so bila zaradi obilnega deževja v maju in juniju ter posledično plazovitega zahtevnega terena večkrat onemogočena, zato je bil rok za izvedbo večkrat podaljšan, pojasnjujejo v bovški občini.

Ta brv je z več vidikov izjemnega pomena. V zadovoljstvo vseh domačinov in seveda turistov smo zopet povezali levi in desni breg Soče med zaselkom Jablanca in Kal Koritnico. Investicija je bila velika, ampak danes nam nikakor ni žal, da smo jo izvedli,“ je ob otvoritvi med drugim povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Razpon viseče brvi Jablanca, ki je ena najdaljših v Zgornjem Posočju, je 60 metrov. Po dolžini jo prekašata le viseča mostova na Srpenici in Trnovem ob Soči. Brv je izjemnega pomena tudi za turizem, saj predstavlja krožno pot od Bovca do Jablanc, naprej do Čezsoče in po zaželeni trasi nazaj do Bovca. Veselijo se je tudi pohodniki krožne poti Julija Trail in pohodniki Alpe Adria Trail.

Nova viseča brv čez reko Sočo je soško-trentarskega tipa. Zaradi višinske razlike je bilo treba izvesti tudi dostopne stopnice. Zaradi nepredvidenih dogodkov in posledično nepredvidenih del, se je investicija nekoliko podražila, tako da končna vrednost investicije nekoliko presega 150.000 evrov.

Goriški portal