Na cvetno nedeljo k mašam z butarami

Foto: STA

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredno pripravo na veliko noč, ki bo čez teden dni. Na ta dan se verniki v cerkve običajno odpravijo z butarami, kjer jih duhovniki blagoslovijo. S tem se spominjajo zapisov iz Svetega pisma, ko je Jezusa ob prihoda v Jeruzalem množica pozdravljala s palmovimi vejami.

Katoličani po stari krščanski navadi, ki sega v 7. stoletje, na cvetno nedeljo k blagoslovu v cerkev prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga pogosto povežejo v butare. Pri mašah prebirajo svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih spominjajo med velikonočnimi prazniki. Tem bo tudi letos sledil velikonočni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Papež Frančišek bo danes dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval bo tudi mašo. Novomeški škof Andrej Glavan bo imel mašo dopoldne v novomeški stolnici.

Oljčna veja (foto: STA)

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Pravoslavni verniki, ki uporabljajo drugačen koledar, bodo cvetno nedeljo obeležili naslednji teden, veliko noč pa čez dva tedna.

Več si lahko preberete na portalu moja-dolenjska.si.

 • Nata

  Ja, hitro čas beži. . . . ravnokar smo praznovali Božič !!
  Pripenjam malo več o današnjem in o praznikih , ki mu sledijo. . . . .
  https://www.slovenec.org/2018/03/21/slovenski-ljudski-obicaji-cvetna-nedelja-velika-noc-in-binkosti/
  Pa samo majhen čivk. . . . . . Velikonočni teden, ki se začne s cvetno nedeljo, ni noben lokalni praznik !!!!

 • Janez Pavel Kanc

  Navada izvira iz poganskih časov.

 • Get Smart

  Poganskih časov ni oz. je tudi zdaj poganski čas, saj je ta spakedranka iz latinizma nastala najprej kot oznaka za ruralstvo nje (za poštene ljudi, ki obdelujejo svojo zemljo) in nato za recimo temu večboštvo.
  Oboje obstaja še danes, zato ne moremo govoriti o poganskih časih.
  .
  Če drkancijo poganstvo prenesemo v današnji čas, lahko potegnemo vzporednico z:
  –UVOŽENI in namešani bastardi po garažah = kaviaržidoKOMINTERNA & MURGL KOMI JUGA (lažnivci, morilci, roparji, uničevalci, pedri, pedofili …) »kultura smrti« = avantgarda, napredni …;
  – staroselci = tukaj torej SLOVENCI, ki častimo »kulturo življenja« = SVOBODO, resnico, pravo, pravico, človekoljubje, pošteno delo … pa smo kao nazadnjaki, ruralci, pogani nje.

  Pamet v glavo.

  • Get Smart

   Ko je kaviaržidokominterna prevzela katoliško sfero (še za časa Rima), je seveda stare običaje ljudi, naprednih ljudi, ker mi smo nekaj 10 TISOČLETIJ pred kaviažidokominterno in njihovim odpadnikom Kristusom, ki so ga križali, ker je divjake učil kuture življenja, ki se je je od nas naučil, ne od svetega petra, torej starim običajem so podtikali nova imena po bolj ali manj izmišljenih valentinih, gregorjih, nikolajih itd.
   Pri teh zadevah je vedno tako, da so star običaj preimenovali in ta sedaj obstaja (ko in če še obstaja) kot staro v glavnem ustno izročilo (pisnega so LUMPENPROLETERI svih ZEMALJA UJEDINITE SE vsa ta tisočletja UNIČEVALI) in obstaja kot zapisano in obhajano kao katoliško izročilo.

   Če in ko bo Slovenija SVOBODNA in bodo šole v Sloveniji učile RESNICO, ne pa MURGL JUGOKOMI in kaviaržidokominternistične laži, bodo tudi take zadeve precej bolj jasne.

   Ampak najprej se moramo MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPAcije osvoboditi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!