fbpx

Na gradu Dobrovo so se poklonili očetu rebule

Z odkritjem spomenika so se včeraj na gradu Dobrovo ob 100. obletnici rojstva poklonili spominu očeta rebule Zvonimirja Simčiča – Medot. Zvonimir Simčič – Medot je zaslužen za ohranitev avtohtone vinske sorte, rebule, ki je svoj dom našla v čezmejni regiji Brda-Collio.

Spominska obeležitev življenja in dela Zvonimirja Simčiča je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Slednji je skupaj z Igorjem in Simonom Simčičem z Domačije Medot, sinom in vnukom Zvonimirja Simčiča, odkril spomenik, postavljen v čast očetu rebule. Spominsko ploščo sta oblikovala arhitekt Tomaž Vuga ter kipar Boštjan Novak.

Dogodek sta počastila tudi slovenski in italijanski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek in Stefano Patuanelli, ki sta na gradu Dobrovo pred slovesnostjo opravila tudi bilateralno srečanje. V imenu občine Brda so se dogodka udeležili župan Franc Mužič, direktorica občinske uprave Anita Manfreda in direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec.

Foto: Občina Brda
Ob tej priložnosti so pripravili tudi 20-minutni film, ki govori o življenju in delu Zvonimirja Simčiča.

V Paviljonu gradu Dobrovo so razstavljena dela mladih fotografov Fakultete za aplikativne vede VIST, ki so navdih za svoje umetniške trilogije iskali prav v liku Zvonimirja Simčiča v sklepni fazi njegovega življenja, ko se je po upokojitvi posvetil še svojim zadnjim sanjam, da bi iz rebule ustvaril najkakovostnejši izdelek, penino, izdelano po klasični metodi. Kmalu naj bi izšla tudi knjiga izpod peresa Američana, ki živi v Sloveniji, Noaha Charneyja, ki bo orisala zgodbo o Zvonimirju Simčiču, rebuli in Brdih.

Goriški portal