Na Jezerskem že 63. Ovčarski bal

Foto: STA

Turistično društvo Jezersko in Gostišče ob Planšarskem jezeru danes na Jezerskem pripravljata tradicionalni, že 63. Ovčarski bal. Najstarejša slovenska etnografska prireditev bo potekala kljub nedavni vodni ujmi. Ta Jezerskega ni posebej prizadela, je bila pa zaradi posledic neurja nekaj dni zaprta cesta do Jezerskega.

V programu, ki se bo začel ob 11. uri, bo nastopila jezerska folklorna skupina z najmlajšimi plesalci. Pastirji bodo v spremstvu jezerskih harmonikarjev prignali ovce s planin, jih pred gledalci ostrigli in prikazali dela, povezana s predelavo ovčje volne, od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic. Sledila bo etnološka igra, v kateri bodo prikazali stare običaje življenja na planini in prve dneve pastirjev po prihodu s planine. Od 14. ure dalje bo za pestro popoldne poskrbel narodnozabavni ansambel Roka Žlindre.

Obiskovalci bodo brbončice razvajali z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalen0 način na odprtem ognjišču. Masunjek s kislim mlekom in ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo prazničnost dogodka.

Avtohtona jezersko-solčavska ovca
Ovčarski bal velja za najstarejšo slovensko etnografsko prireditev. Skupaj jo organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko in Društvo rejcev ovc Jezersko – solčavske pasme. Odvija se vsako drugo nedeljo v avgustu ob Planšarskem jezeru. Glavna zanimivost Ovčarskega bala na Jezerskem je jezersko-solčavska ovca, ki je ena od slovenskih avtohtonih pasem. Ime je dobila po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Odlično rejsko delo v omenjenih krajih kažejo tudi odlikovanja z mednarodnih razstav živine v Parizu v drugi polovici 19. stoletja. Tako je postala jezersko-solčavska ovca znana tudi izven kraja svojega nastanka, plemenske ovne so kupovali tudi rejci s Tirolske in Bavarske.

Andrej Žitnik