Na Kočevskem varnostne razmere vse slabše: Vlada, inšpektorji in sodstvo popolnoma zatajili!

Požigi smetnjakov so stalnica, na desni sliki prevrnjeno vozilo nizozemskih turistov (Foto: moja-dolenjska.si)

V občini Kočevje, ki zadnja leta vse več napora vlaga v razvoj gospodarstva in turizma, vse večji problem predstavlja kriminal, občani pa se počutijo vse bolj ogrožene. Šlo je tako daleč, da je škoda podjetij zaradi kriminala že presegla 0,5 milijona evrov in nekatera podjetja razmišljajo o selitvi. Država je pri tem odpovedala na celi črti, zato bo danes potekala izredna seja tamkajšnjega občinskega sveta, kjer bodo razpravljali izključno o kriminalu, vprašanje pa je, če se bodo vabilu odzvali pristojni predstavniki države. Za piko na i kočevski poslanec državnega zbora pripada SD in je pričakovano med najmanj aktivnimi poslanci.

Člani kočevskega občinskega sveta bodo danes na 2. izredni seji obravnavali samo eno točko dnevnega reda, in sicer nevarnost v občini Kočevje. Kočevski župan dr. Vladimir Prebilič je sejo sklical zaradi povečanega vandalizma, kraj in drugih kriminalnih dejanj na javnih površinah v mestu Kočevje v zadnjem obdobju. Na občini so pripravili tudi dopis, ki ga je župan že konec avgusta posredoval predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ministru za notranje zadeve Boštjanu Poklukarju, direktorici policije Tatjani Bobnar, generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi ter predsednikoma sodišč Damijanu Florjančiču in Antonu Panjanu.

Občina vlaga napore v razvoj, a se občani zaradi nefunkcioniranja države čutijo ogrožene
Kot poroča portal Moja Dolenjska, v pismu župan najprej navaja napore, ki jih je občina vložila v gospodarski razvoj, v to, da je postala zelena destinacija, v turistično infrastrukturo in promocijo turizma, kar se izkazuje v 10-odstotni letni rasti turizma. Hkrati župan opozarja na poslabševanje varnostnih razmer v občini. Priča so brezobzirnemu divjanju huliganskih tolp, posledica tega so zažgani zabojniki za smeti, uničena kolesa iz sistema izposoje, uničena urbana oprema in podobno. Ogrožene se počuti vse več občank in občanov. Na zemljiščih v lasti države črne gradnje rastejo kot gobe po dežju. Kurjenje odpadnih materialov in divja odlagališča na zemljiščih v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS ter državne DSU dnevno obremenjuje okolje. Župan navaja, da vse to prijavljajo pristojnim državnim inšpektorjem, vendar ti na območje Kočevja enostavno ne pridejo.

Kočevski župan Vladimir Prebilič (Vir: STA)

Pravosodni sistem toleranten do kršilcev javnega reda in miru
Pravosodni sistem pri tem deluje sorazmerno tolerantno do kršilcev javnega reda in miru, do vlomilcev in t. i. manjših kriminalcev. Policija in tudi sodišča odkrito spodbujajo k neprijavljanju manjših škod oziroma k umikanju prijav. Zato ta dejanja praviloma ne doživijo epiloga, tožilci odstopajo od pregona, sodniki, če do postopka sploh pride, izrekajo pogojne kazni ali kazni o opravljanju družbeno koristnega dela. Kriminalni povratniki s svojim delovanjem obremenjujejo in ustrahujejo prebivalce, ki posledično v sistem ne verjamejo več, saj ima tisti, ki je oškodovanec, bistveno več težav kot tisti, ki je zagrešil kriminalno dejanje. V tem začaranem krogu se zdi, da je kriminal z manjšimi materialnimi posledicami ali poškodovanjem drugih posameznikov preprosto dovoljen.

Zaradi kriminala podjetja grozijo s selitvijo, škoda že presega 0,5 milijona evrov
Župan opozarja še na napade na turiste, ki so konkretno vplivali na turistični obisk, podjetja, ki so tarče hujših kaznivih dejanj, pa grozijo s premikom svojih obratov v drugo občino. Povzročena škoda v podjetjih dosega že pol milijona evrov. Župan opozarja še na tedenska poškodovanja zasebne lastnine – avtomobilov, na vlome, uničeno lastnino in grožnje prebivalcem. Konkretnih ukrepov s strani pristojnih ni, zato je občutek varnosti zamenjal občutek nevarnosti. Zagotavljanje varnosti pa je že na točki oblikovanja civilne iniciative, v občini so že priča primerom jemanja stvari v lastne roke. To je zagotavljanje varnosti z ognjenim orožjem (uporabo lovskih pušk) s strani posameznikov. Prebilič navaja, da je to znak, da se je družba odločila za varnostno samoorganiziranje.

Foto: Igor Kralj/Večernji

V dveh mesecih v Kočevju zabeleženih kar 162 kaznivih dejanj
V občini Kočevje je bilo julija izvršenih 99 kaznivih dejanj, avgusta še 63. Skupno v dveh mesecih 162 kaznivih dejanj. Občina opozarja tudi na vandalizem v okolici rudniškega jezera v zadnjih treh letih. Požigi trave, večkratni vlomi v vozila tujcev, kraje iz bencinskih rezervoarjev, razbita stekla na avtomobilih in poskusi vloma, prerezane pnevmatike, grožnje in nadlegovanje ribičev, nočna razgrajanja, požigi smetnjakov, kraje in podobno se vrstijo. Iz tega in drugih poročil je razvidno, da kritike letijo predvsem na romske prebivalce, ki jih v posameznih primerih tudi odkrito izpostavijo.

Foto: Wikipedia

Poslanec iz Kočevja, ki je član SD, je v državnem zboru popolnoma neaktiven
Ob tem je škandalozno, da imajo v Kočevju svojega predstavnika v državnem zboru. To je poslanec Predrag Baković iz stranke SD. Stranka je pomemben del vladajoče koalicije, ministrica za pravosodje Andreja Katič je članica SD. Vendar pa stranka, kot je to razvidno iz županovega dopisa, za večjo varnost in ureditev razmer v Kočevju in na Kočevskem ni ničesar naredila. Še več. Pri pregledu poslanskih vprašanj Bakovića so sodelavci s portala Moja Dolenjska ugotovili, da je ta v letu dni vložil le osem poslanskih vprašanj in je eden manj aktivnih v državnem zboru. Nobeno od teh se ni nanašalo na varnostno problematiko v občini Kočevje ali Kočevskega, od koder izhaja. Baković je bil v prejšnji sestavi kočevskega občinskega sveta svetnik in podžupan, zadolžen tudi za romsko problematiko. Javno je govoril, da trdo delajo, vendar uspehov domnevno trdega dela ni bilo in jih ni nikjer opaziti.

Rok Krajnc

 • Dragan Krstič

  A ta kriminal povzročajo davni ptrišleki iz Indije katrere ne smemo imenovati s pravim imenom.

  • Terminator

   Jaz jih imenujem cigani.

   • Steiermark

    Saj se tako tudi sami poimenujejo, cigani. Ker pa se komunisti zavedajo, da so sami slabši od njih , pač hočejo prepovedati in morda tudi njih poimenovati s cigani – kar pa je resnično žalitev za prave cigane!

 • GverilaStyle

  so jim naši skorumpirani veljaki rekli, da naj se počutijo kot doma….in tudi se…kaos, svinjarija…kot doma.

 • septem artes liberales

  Romi in njihova plemenska samovoljna ureditev.

 • šrauf

  Rezultati “kulturne “obogatitve se že kažejo….

 • Andrej

  Kočevarjem je rekel, da trdo dela in so mu brez preverjanja verjeli. Aja, je SD zanj garantiral. No. potem je vse jasno.

 • Common Sense

  Če se Romi v par sto letih niso hoteli integrirati, zakaj levuharji mislijo, da se bodo muslimanski negroidni “kirurgi” intergirali kaj prej?

  • est

   Trato v Kočevju obkolit z vseh strani in udri.

 • Anton

  enkrat izdajalci vedno izdajalci (govorim kajpak o levičarjih, da ne bo pomote)!

  sarkazem press

  • Lustrator

   Dokler bomo govorili o levičarjih (ki to niso) namesto o komunistih (kar dejansko so), bo še veliko pomot. Sploh zdaj, ko se po novem vsi komunisti imenujejo sredinci, medtem ko imajo primat na “levico” le njihova najbolj fanatična frakcija.

 • Nata

  ” Kočevski župan je sejo sklical zaradi povečanega vandalizma, kraj in drugih kriminalnih dejanj na javnih površinah v mestu Kočevje v zadnjem obdobju.”
  Hm. . . . . in kdo so ti vandali ?? V članku omenja Rome. Pa se vseeno vprašam. . . . .kako Romi ? Njihova navada je kraja . Kaj tudi zažigajo in uničujejo oni ?

  • Andre Frass

   Etnični ampak tudi kočevski mladež ni nič boljši

   • Nata

    Zato morajo napisati. Naj se ve!

  • Slovenka

   Se strinjam, iz članka ni jasno, kdo so vandali. Če to počne ciganija, bi to morali jasno in glasno povedati, če je na delu slovenska mladež, prav tako.

   • Nata

    Drži. Za vse enako !

    • Slovenka

     Če to počnejo Slovenci, tega ne bi smeli prikrivati, ampak bi morali zazvoniti vsi zvonci v slovenski družbi.

 • Slovenka

  Predrag Baković? In v se čudite, da ni od njega nobene fige?

 • Artur

  Predrag Baković kot poslanec v slovenskem parlamenu?! Slovenački Abdul Azizji bin Abdul Rahmaniji se bodo tudi kmalu našli v našem parlamentu v občinskih svetih ali celo kot župani po zaslugi izrojenih narodno izdajalskih komunajzlov in prav uspešno jim gre v tej nameri glede na to, da si blesavi Slovenclji v zvezi s tem prav nič ne belijo glave.

 • tomven

  Predrag Baković…. Koga že on zastopa? Ma ne se jebat alo!

 • IZBIRA

  Kočevje je komunistično leglo, ljudje vztrajajo pri tej ideološki opcijii in so ena bolj ideološko opranih ovc v Sloveniji, to se čuti v vseh pogledih in obnašanju. Paradoksalno so kočevsko tudi uničili komunisti z Vebrom na čelu, ki je izstopil iz SD in sedaj pridika s svojo stranko, ki se imenuje, kakopak, SLOGA. V bistvu prebivalsvo kočevske uničuje samo sebe.
  Raja je v naseljih ogroženi zaradi kriminala v gozdovih zaradi zveri. Generalno pa tiči vzrok opisanega stanja v članku v Vladi in Občinskem svetu, kjer so v glavnem vsi ideološko enaki. Turisti pa so v glavnem ilegalni migranti,ki jih je vsako leto več. Kot za vsak komunistični kolhoz je tudi v Kočevskem na desetine nevladnih organizacij, ki skrbijo za osebno dobrobit in nkorist. 70% delavno aktivnih je vozačev, 20% jih dela na Občini in Javnih zavodih. V gospodarstvu jih dela 9% (moja ocena). Baković na žalost, še zdaj ne vrjame svojim čutilom, da je v državnem zboru. Kaj pa naj potem počne?

 • Terminator

  V Ambrusu so opravili s cigani.

 • Terminator

  Streljajte na golazen, pa se bodo pristojni hitro prebudili.

 • mona lisa

  Vlada je popolnoma ignorantska islamska vojska pa koraka v državo in že dela škodo. Kaj šele pride?

 • anthony

  Imate finančne skrbi, prepovedujete bančništvo,
  če potrebujete finančna sredstva za pripravo svojih projektov,
  posojilo za stanovanje.
  Posameznikom in trgovcem ponujamo posojila po stopnji
  3% z največjo zanesljivostjo.
  Posojilo dobite v 72 urah po prošnji in brez protokolov.
  Določite znesek posojila, ki ga potrebujete, in vaš termin
  nadomestilo. Za več informacij se obrnite na našo storitev po e-pošti: [email protected]

 • Ježek Teka Teka

  Cilj skorumpirane leve bande je popoln kaos … ampak vsaka palca ma 2 konca … igrajo se z ognjem …

 • Olga101

  Očitno se zgodovina ponavlja! Prej so komunisti kolaborirali z nacisti, zdaj kolaborirajo z islamisti! Vedno v škodo slovenskega naroda! Kaj nam ostane?

  • sloven

   Ja saj je bila bela garda komunisticna

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!