fbpx

Na Notranjskem in Krasu žarišči okužb v Kovinoplastiki Lož in OŠ Komen

Montaža: Matic Štojs Lomovšek

Z razglasitvijo epidemije covida-19 so v ponedeljek aktivirali tudi regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, ki poroča o novih žariščih okužb. Tako so v Kovinoplastiki Lož odkrili okužbo pri treh zaposlenih, danes pa bodo izvedli še 30 testiranj njihovih sodelavcev. Spet so zaznali okužbe tudi med zaposlenimi v komenski osnovni šoli.

Poleg žarišč v Ložu, kjer bo vseh 30 delavcev do odvzema brisa ostalo doma v osamitvi, ter v osnovni šoli v Komnu, kjer so v ponedeljek potrdili tri okužbe med učitelji in štiri med učenci, čakajo pa še na rezultat enega testiranja, so potrdili tri okužbe tudi med zaposlenimi v vrtcu v Hrpeljah, je regijski štab objavil na svojem Facebook profilu.

Medtem je sveža novica ta, da niso zaznali novih okužb v zdravstvenem domu Sežana, kjer so testirali vse zaposlene, je za STA pojasnil poveljnik regijskega štaba Sandi Curk. Zaradi vnosa okužbe med zaposlene je zaprta zdravstvena postaja Hrpelje, kjer bodo danes izvedli dezinfekcijo vseh prostorov. Curk se je ob tem zahvalil občanom notranjske regije, ki je po novem delno v rdeči coni, da se v veliki meri držijo vseh predvidenih varnostnih ukrepov. Po ponedeljkovi aktivaciji regijskega štaba so aktivirali tudi vseh deset poveljnikov in občinskih štabov civilne zaščite. Tako posamezni štabi kot župani in posamezne ustanove, kot so domovi za ostarele, zdravstveni domovi, socialno varstvene ustanove, so tudi dobili sveženj ukrepov, ki jih že izvajajo. Je pa Curk opozoril, da so posamezni občani iz drugih regij minuli konec tedna odločili izkoristiti lepo vreme za nabiranje gob in kostanjev, najbolj oblegani pa sta bili hrpeljska in divaška občina. “To je nedopustno,” je ocenil Curk, saj je prehod regij prepovedan za vse nenujne opravke.

Zato bodo pripadniki civilne zaščite, redarskih služb in policije prihodnji konec tedna izvedli skupno poostreno akcijo nadzora nad upoštevanjem ukrepov, je dodal poveljnik regijskega štaba.

Sara Kovač