fbpx

Na Polževem so čestitali naši domovini Sloveniji

Občina Ivančna Gorica se je z osrednjo prireditvijo ob današnjem dnevu državnosti pridružila številnim prireditvam po Sloveniji in počastila okrogli jubilej 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Prireditev z naslovom Vse najboljše, domovina je potekala pri cerkvici Svetega Duha na vrhu Polževega.

Slovesno se je začelo že ob 10. uri s tradicionalno mašo za domovino, ki jo je v popolnoma obnovljeni cerkvi sv. Duha daroval novomeški škof msgr. Andrej Glavan in jo tudi blagoslovil. Kot je povedal tamkajšnji župnik Župnije Krka Dejan Pavlin, je obnova potekala zadnje tri mesece. Lotili so se celotne obnove, tako notranjosti cerkve kot tudi zunanjosti. Svojo posebno noto cerkvi doda nov križev pot, nov lestenec, obnovljena stranska oltarja, zvonik, ostrešje in fasada. Lično je urejena tudi okolica okrog cerkve. Iskrena zahvala za obnovo gre v prvi vrsti domačinu g. Blažu Miklavčiču, ki je bil tudi eden izmed večjih donatorjev in pobudnikov obnove te cerkve. Posebna zahvala gre tudi ZVKD-ju, gospe Sabini Ravnikar, ki je poskrbela da je bila obnova cerkve v skladu s predpisi, zakoncema Kralj, ki sta v vlogi ključarjev spodbujala vaščane k obnovi. Zahvala gre tudi številnim obrtnikom in občini Ivančna Gorica, še posebej županu, ki je s svojimi rednimi obiski in svojimi sodelavci bdel nad obnovo. Zahvalo je izrekel tudi krajanom Velikih in Malih Vrhov ter številnim obrtnikom in faranom krške župnije, ki so pripomogli svoj delček k celoti. S tem je ohranjen še en čudovit biser iz bogate zakladnice sakralne dediščine naše občine.

Osrednja svečanost ob prazniku se je nadaljevala na ploščadi pred cerkvijo, kjer je številne prisotne nagovoril minister za notranje zadeve, Aleš Hojs. Minister Hojs je v svojem govoru povzel 30-letno zgodovino naše domovine Slovenije. Nazorno je opisal idejo za nastanek naše domovine in kako pomembna je osamosvojitev za nas Slovence. Po njegovih besedah je prav, da se spomnimo tistih let in dni, ko smo se odločali za lastno državo. Demokracija je tisto, kar združuje Slovenijo in jo označuje kot posebno. Saj ima veliko narodov svojo lastno državo, demokracije pa žal ne. Po vsem trudu, ki smo ga vložili, je danes res težko poslušati tiste posameznike, ki še danes menijo, da je bilo nekoč lepše. Spomnil se je tudi tistih, ki so takrat dali svoje življenje za dobro domovine, naše Slovenije.

“Kako je trideset let pozneje? Ali je res, da je res vse tako slabo? Ali je res, da je vse tako brezupno, kot nas nekatere medijske hiše nagovarjajo v teh dneh,” se je spraševal Hojs ter nadaljeval: “Ko v zadnjih dneh hodim po Sloveniji, tako kot danes, se ne morem načuditi, kje se skriva to nezadovoljstvo, kje je vse tisto slabo. Srečujem vesele ljudi, polne upanja in radosti ob praznovanju, ki so s svojo glavo in delovnimi rokami ter vztrajnostjo ustvarili to kar imamo danes.”

V nadaljevanju je poudaril ključni vrednoti aktualne vlade. To sta vrednoti reda in poštenja. In prav ti dve vrednoti nam bosta še kako pomagali pri predsedovanju Evropski uniji, ki ga Slovenija nastopi v naslednjih dneh. Ob zaključku je prisotnim zaželel lep praznični dan ter vse prisotne pozval, da se kljub !zeleni epidemiološki fazi” ne sprostimo preveč in še naprej spoštujemo ukrepe v dobro vseh nas.

Gostitelj na Polževem, župan Dušan Strnad je zbrane nagovoril v pozitivnem duhu. Skupaj z nami se je veselil že devetnajste prireditve na Polževem. Navedel je, da je sedaj kar precej razlogov za veselje. Prvi je gotovo ta, da se lahko ponovno družimo, saj nam je epidemija več kot eno leto to prepovedovala. Drugi razlog za veselje je omenil prenovljeno cerkev Svetega Duha, ki jo občudujejo številni pohodniki Jurčičeve poti.. Tudi sam se je zahvalil dobrotnikom, ki so pristopili k obnovi. Kot tretji razlog pa je izpostavil praznovanje na Polževem, ki s poklonom naši domovini poteka že vse od leta 2003.

Prisotne je povabil tudi na spominsko svečanost, ki bo  potekala v nedeljo, 4. julija, pri cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici. Ob 10. uri bo maša za domovino, zatem pa odkritje in blagoslov spominskega obeležja, ki bo posvečeno spominu na prvo mašo med slovenskimi vojaki v času vojne za Slovenijo na Malem Hudem pri Ivančni Gorici.

Župan je ob zaključku zbrane pozval naj bodo ponosni na našo domovino, Sveti Duh pa naj varuje Župnijo Krka, občino Ivančna Gorica in našo preljubo Slovenijo. V velikem upanju je vse zbrane pozval, da naj verjamemo, da bomo skupaj zmogli in zmagali tudi vnaprej.

Praznično vzdušje in ponosno praznovanje rojstnega dne naše domovine Slovenije pa je bilo še posebej svečano ob pesmi Slovenskega okteta, ki je pel pri maši za domovino in v kulturnem programu prireditve. Ob izbranih domovinskih recitacijah je program povezovala Mateja Zupančič.

Sara Kovač