fbpx

Na pomoč so v Slovenijo prispeli zdravstveni delavci italijanske vojske za bolnike s covidom-19

V Slovenijo je prišla prva ekipa zdravstvenih delavcev italijanske vojske (Foto: Vlada RS)

V nedeljo je v Slovenijo prišla prva ekipa zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo skupaj z ekipami Slovenske vojske delovali v slovenskih bolnišnicah in tako razbremenili javno zdravstvo v boju zoper covid-19. Včeraj je v Slovenijo prišlo šest zdravstvenih delavcev, naslednja ekipa še devet pripadnic in pripadnikov zdravstvenih ekip italijanske vojske predvidoma pride danes.

Slovenska vojska že pomaga v bolnišnicah z osmimi skupinami s po petimi pripadniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske. Prvi bolničarji italijanske vojske so v Slovenijo prispeli včeraj v zgodnjih jutranjih urah, skupaj pa bo prispelo 15 zdravstvenih delavcev.

Ti bodo razporejeni v pet mešanih skupin slovenskih in italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, ki bodo nudile pomoč v tako imenovanih covid-19 bolnišnicah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu. Italijanski vojaški delavci bodo v Sloveniji do konca decembra. Od ponedeljka bo tako Slovenska vojska skupaj z italijansko v bolnišnicah zagotavljala devet skupin zdravstvenega osebja, od tega pet mednarodnih.

Foto: Vlada RS

Za pomoč italijanske vojske pri oskrbi bolnikov s covidom v slovenskih bolnišnicah sta se dogovorila obrambna ministra Republike Slovenije mag. Matej Tonin in Republike Italije Lorenzo Guerini na delovnem obisku 17. novembra letos. V Vojašnici Petra Petriča v Kranju sta zdravstvene delavce italijanske vojske pozdravila Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

https://twitter.com/MO_RS/status/1467574150424408067?s=20

Smo zavezniki, sodelovanje z Republiko Italijo je močno
Tonin je pozdravil pripadnice in pripadnike italijanske vojske, ki bodo priskočili na pomoč. “Na tak način dokazujemo, da smo zavezniki in da je sodelovanje z italijansko republiko močno,” je povedal Tonin in poudaril, da je prihod italijanskih zdravstvenikov jasen dokaz, da smo le skupaj močnejši in da v kritičnih situacijah lahko računamo drug na drugega. Minister Tonin se je zahvalil tudi pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki že več tednov pomagajo pri oskrbi bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah.

Foto: Vlada RS

Italijanske zdravstvene delavce je pozdravil tudi minister za zdravje Poklukar, ki je poudaril, da je situacija glede covida-19 resna in da je slika znotraj bolnišnic še vedno težka. “Prihod zdravstvenih delavcev italijanske vojske, njihova podpora, pomeni veliko, še posebej za zagotavljanje varnosti in je zgleden dokaz medsosedskega sodelovanja,” je pomen njihovega prihoda orisal minister Poklukar. Pohvalil je tudi delo zdravstvenih enot Slovenske vojske v bolnišnicah. “Tudi enote Slovenske vojske v bolnišnicah so pomembno prispevale, da je slovensko zdravstvo zmoglo vse naloge, ki so ji bile zadane,” dodaja Poklukar.

Sara Rančigaj