fbpx

Na Pragerskem poteka evropsko prvenstvo v streljanju na glinaste golobe

Slika je simbolična. Vir: (EPA)

Na strelišču Gaj na Pragerskem se bo danes odvil zadnji in finalni dan evropskega prvenstva v streljanju na glinaste golobe. Za osvojitev lovorik se bodo v trdih spopadih borili tekmovalci iz vse Evrope.

Na Pragerskem se odvija 49. evropsko prvenstvo v univerzalnem trapu. V soboto se je odvil ekipni finale starejših tekmovalcev, seniorjev. Prvo mesto so zasedli Francozi, drugi so bili Italijani, bron so dosegli tekmovalci iz Velike Britanije, na nehvaležnem četrtem mestu so se znašli Španci, za njimi pa so bili Čehi. Tekmovanje, ki se je začelo pred dvema dnevoma, se bo danes pomaknilo v finalni stadij, ko se bodo tekmovalci borili za lovorike v najprestižnejših kategorijah.

Univerzalni trap
Gre za šport, v katerem morajo strelci zadeti glinaste golobe, oz. glinene diske, ki jih posebna naprava zaluča v zrak, pri čemer tekmovalci ne vedo, pod kakšnim kotom, višino in hitrostjo bodo poleteli t. i. golobi. Tekmovalci morajo biti zato izredno zbrani in imeti tudi hitre reflekse. Na glinaste golobe se strelja s puško šibrenico, ki mora biti prave vrste in kvalitete – z navadno lovsko puško bi bili tekmovalci povsem nekonkurenčni.

Streljanje na glinaste golobe je olimpijski šport že od davnega leta 1900, gre torej za enega prvih športov moderne olimpijske dobe, s katerim pa se danes ukvarja široka paleta različnih navdušencev, od starih do mladih, moških in žensk. Na letošnjem evropskem prvenstvu na primer nastopata domača tekmovalca, oče in hči, Iztok in Tea Topolovec.

Andrej Žitnik