fbpx

Na severnem Primorskem brez težav pri cepljenih stanovalcih domov starejših

Direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar (foto; STA)

Na severnem Primorskem je bila glavnina cepljenja v domovih starejših opravljena že včeraj. Danes in jutri pa bo ekipa Zdravstvenega doma Nova Gorica imela le še nekaj posameznih cepljenj.

Po informacijah s terena nihče od cepljenih oskrbovancev domov in nekaj tam zaposlenih, ki so bili cepljeni že včeraj, ni imelo ob tem nikakršnih težav. To so vsekakor spodbudne novice. Številni oskrbovanci, ki so se odločili za cepljenje, so bili ob tem neizmerno srečni. Tudi ob upanju, da bo življenje v domovih čim prej normalizirano in da se bodo lahko redno srečevali s svojci.

Tudi samo cepljenje, v 10 tih od 12 tih domov na severnem Primorskem, potekalo brez zapletov. V tej prvi fazi ni bilo predvideno cepljene le v dveh enotah Doma upokojencev Podbrdo (v enoti Petrovo Brdo so bili na začetku tega vala okuženi praktično vsi oskrbovanci, v enoti Podbrdo pa so številni v zadnjem obdobju). Zato pa se je v enoti Tolmin, kjer doslej ni bilo okužb, za cepljenje odločila velika večina starostnikov – po zadnjih, natančnih, podatkih kar 110 ( v domu je sicer trenutno 130 oskrbovancev). In vsi so bili včeraj tudi že cepljeni in so brez težav, je z zadovoljstvom sporočila Meta Tuta, vodja enote.

Štirje zdravstveni domovi v goriški statistični regiji skupno prejeli 450 odmerkov cepiva

Največ, 160, ZD Ajdovščina. To je razumljivo, saj v Domu starejših Ajdovščina doslej sploh še ni bilo okužb niti med stanovalci niti med zaposlenimi, v Centru starejših Pristan Vipava pa so jeseni imeli le posamezne primere. In za cepljenje se je v obeh ustanovah odločila večina starostnikov. Kot je sporočil direktor ZD Ajdovščina mag. Egon Stopar je v obeh domovih cepljenje potekalo brez težav.

Množično testiranje z antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom v Novi Gorici (foto: STA)

ZD Idrija je za 3 domove na njihovem območju prejel 90 odmerkov, kar pa je manj kot so pričakovali, je povedala direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik. “Za obe naši enoti (Idrija in Marof) smo prijavili potrebo po 90 tih odmerkih cepiva. Dobili pa smo jih le 60”. S temi so prednostno cepili oskrbovance (v obeh enotah skupaj 51), ter le 9 zaposlenih. Za cepljenje jih je bilo sicer zainteresiranih 37.

V tretjem domu v idrijski občini Bor Črni Vrh pa so včeraj cepili 25 starostnikov in 5 zaposlenih. Še 10 pa jih čaka na drugo pošiljko cepiva, je povedala direktorica doma Alenka Gantar.

V Domu upokojencev Nova Gorica je bilo cepljenih 32 starostnikov, ki še niso bili okuženi in 8 zaposlenih. V njihovi enoti v Podsabotinu pa 8 oskrbovancev in 2 zaposlena.

Množično testiranje z antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom v Novi Gorici (foto: STA)

Kot je povedala vodja zdravstvene nege in oskrbe Nataša Slejko pri nobenem od cepljenih ni bilo zaznati težav ali morebitne alergične reakcije.

V Domu upokojencev Gradišče je bilo včeraj cepljenih 10 oskrbovancev in 10 zaposlenih. Počutje vseh je dobro, je potrdil direktor Silvano Gregorič. Še 5 zaposlenih bo cepljenih danes. V domu v Renčah (Medic hotel) pa so bili pozno sinoči cepljeni 4 oskrbovanci, še dva in 3 zaposleni pa bodo jutri, je regijskemu štabu CZ povedal direktor Dean Trojer Smrečnik.

Vir: Regijski štab CZ za severno Primorsko