fbpx

Na teritoriju Slovenije se prosto in nezakonito sprehajajo in predstavljajo varnostno grožnjo – v 24 urah ujeli kar 89 migrantov!

Foto: epa

Ilegalne migracije nikakor ne popuščajo, čeprav mediji ne poročajo o vsakodnevnih ilegalnih prestopih, to še zdaleč ne pomeni, da jih ni. Med sredo in četrtkom so policisti ujeli kar 89 ilegalnih migrantov, ki so bodisi želeli prečkati mejo bodisi so jih ujeli na teritoriju Slovenije. Številni pa še vedno neovirano hodijo po državi in predstavljajo varnostno grožnjo.

Na območju Policijske uprave Koper so le v sredo ujeli 26 migrantov, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Iz Policijske postaje Koper poročajo o 16 migrantih, iz PP Ilirska Bistrica o petih migrantih, prav tako iz PP Kozina o petih migrantih. Največ jih prihaja iz Sirije, in sicer 19, iz Maroka trije, iz Egipta dva in po eden iz Alžirije in Iraka. 14 jih je zaprosilo za mednarodno zaščito, preostalih 12 pa bo vrnjenih hrvaškim varnostnim organom po zaključenih postopkih. Od koder bodo verjetno spet skušali mejo prečkati “neopaženo”.

Zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika “prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države” so koprski policisti obravnavali 3 osebe, in sicer 2 državljana Ukrajine in državljana Švedske, ki so prevažali ilegalne migrante.

Novomeški policisti zopet imeli največ dela
Iz novomeške policijske postaje pa so sporočili, da so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Brega pri Sinjem vrhu, Balkovcev in Starega trga ob Kolpi izsledili in prijeli 54 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z 29 državljani Bangladeša, 14 državljani Afganistana, šestimi državljani Pakistana in petimi državljani Sirije še potekajo.

(Vir: DW)

Migrantom tudi tokrat uspelo do ljubljanskega območja
Od 23. oktobra od  6.  ure do 24. oktobra do 6. ure so policisti Policijske uprave Ljubljana med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Ljubljane izsledili in prijeli 9 ilegalnih migrantov (državljane Alžirije, Maroka in Turčije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni.

Lana Božič