Na Zaplazu obeležitev 100-letnice rojstva blaženega Alojzija Grozdeta

Blaženi Alojzij Grozde

V osrednjem Marijinem svetišču novomeške škofije na Zaplazu bodo dopoldne s slovesnostjo obeležili 100. obletnico rojstva Alojzija Grozdeta, žrtve partizanskega nasilja in prvega blaženega novomeške škofije. Mašo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Dogajanje ob 100. obletnici Grozdetovega rojstva so začeli že v petek zvečer, ko je Katoliška mladina pripravila romanje od Mirne do Marijinega svetišča na Zaplazu, kjer so od leta 2011 shranjene Grozdetove relikvije. Po prihodu romarjev na Zaplaz je stekel celonočni program, ki je med drugim vključeval slavilni koncert in ogled filma o Grozdetu.

Praznovanje 100. obletnice Grozdetovega rojstva bodo nadaljevali v nedeljo zjutraj, ko se bo začel tradicionalni pohod po Grozdetovi poti od Tržišča do Studenca. Pohodniki bodo okoli 17 kilometrov dolgo pot začeli v cerkvi Svete Trojice v Tržišču, kjer je bil Grozde krščen, in jo končali popoldne pri župnijski cerkvi na Studencu, kjer je hodil v šolo.

Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Zgornjih Vodalah pri Tržišču na Dolenjskem. Študiral je na klasični gimnaziji v Ljubljani in se tam uveljavil tudi kot literarni ustvarjalec. Konec leta 1942 se je odpravil iz Ljubljane domov na Dolenjsko. Ko je 1. januarja 1943 prispel na Mirno, ga je prijela partizanska straža in ga zasliševala, zatem pa so ga usmrtili. Za prvega mučenca in blaženega novomeške škofije je bil razglašen junija 2010.

Sara Kovač