fbpx

Nam je res tako malo mar za naš jezik? Ruski investitorji pri nas postavili tablo kar v ruskem jeziku: Poglejte, kaj pravi inšpekcija!

Ta prispevek zagotovo sodi v rubriko: “Saj ni res, pa je!” Ruski investitor, ki gradi v Rogaški slatini nov hotelski apartma, je postavil tablo kar v ruskem jeziku.

Mimoidoči so ob robu gradbišča v Rogaški Slatini, kjer ruski investitorji gradijo nov apartmajski hotel, ki so ga poimenovali Golden Pegasus, opazili informativno tablo v ruščini. “Kot nekomu, ki mu je mar za slovenski jezik, me takšna tabla sredi Rogaške Slatine res zaboli,” je za Žurnal24 povedala Štajerka. Dodala je, da je v okolici iskala slovensko različico, a je ni opazila. “Tabla v ruščini je na frekventni točki, če obstaja v slovenščini, so jo morali dobro skriti.”

Kaj pravi tržna inšpekcija?
Spoštovanje določil zakona o varstvu potrošnikov, ki urejajo uporabo slovenskega jezika, nadzira tržni inšpektorat, nad določbami zakona o javni rabi slovenščine pa izvaja nadzor več organov, in sicer inšpektorat za kulturo in medije, tržni inšpektorat ter inšpektorat za šolstvo in šport. “Za nadzor nad 1. odstavkom 23. člena tega zakona, ki ureja javno oglaševanje izdelkov in storitev, predstavitev dejavnosti ter druge oblike obveščanja javnosti je pristojen zgolj tržni inšpektorat. Navedeni člen določa, da so javno oglaševanje izdelkov in storitev, predstavitev dejavnosti ter druge oblike obveščanja javnosti skladno s področnim zakonom v slovenščini oziroma v potrošniku na območju Republike Slovenije zlahka razumljivem jeziku.”

V zvezi z navedenim Tržni inšpektorat zadevo še preverja.

Naj bo znano vsem, da je uradni jezik v Sloveniji – SLOVENŠČINA!

E-maribor.si