fbpx

Naredite zdravilni sirup in napitek iz smrekovih vršičkov

Foto: Pixabay

Sedaj je pravi čas, da se odpravite v naravo in naberete smrekove vršičke. V prispevku boste našli najboljši recept za zdravilen sirup ali napitek!

Sirup iz smrekovih vršičkov so s pridom znali uporabljati naši predniki. Vedeli so, da z njim lahko zdravijo kašelj, krepijo pljuča, pospešujejo prekrvavitev sluznice dihalnih poti.

Smrekove vršičke lahko nabiramo do junija. Izberimo področje, kjer ni prometa, v neokrnjeni naravi. Naberimo toliko vršičkov, kot jih bomo potrebovali. Poleg sirupa lahko iz njih pripravimo tudi kopel. Dve pesti sveže nabranih smrekovih vršičkov dajte v vročo kopel in ležite vanjo za 20 minut. Takšna kopel bo blagodejno vplivala na vaša dihala. Sirup iz smrekovih vršičkov lahko pripravite sami po receptu naših babic. Tak sirup lahko jeste po žličkah, lahko pa ga zmešate skupaj z vodo in naredite osvežilni napitek. Sirup iz smrekovih vršičkov zdravi prehlad, kašelj, razkužuje dihalne poti, spodbuja izločanje odvečnega sluza iz pljuč, zdravi vneto grlo. Sirup vsebuje veliko vitamina C, zato krepi tudi odpornost telesa, poživlja, vrača energijo in preprečuje utrujenost.

Priprava sirupa je povsem enostavna. Zanj potrebujete smrekove vršičke, sladkor in steklen kozarec s pokrovom. Nabrane vršičke naložimo v kozarec po plasteh. Najprej naložite plast smrekovih vršičkov, nato plast sladkorja in ponavljajte vse do vrha kozarca. Dobro zaprite in postavite na sonce za štiri tedne. V tem času večkrat premešajte, da se sladkor stopi. Nato precedite in sirup shranite v kozarec s pokrovom. Postavite ga na hladno in temno mesto. Uporabljate ga lahko skozi vse leto.

Za upokojence