fbpx

Nasveti za več zdravja – potovalna lekarna

Foto: nina potuje

V današnjem času vsi potujemo. Nekateri v kraje, ki so blizu, nekateri malo dlje. V času počitnic so ta potovanja pogostejša. Ne glede na to, kam gremo, pa se moramo na potovanje pripraviti.

Naši kovčki in potovalke so mnogokrat zelo natrpani, toda nikoli tako, da se ne bi našel prostor za zdravila in druge pripomočke, ki nas lahko na potovanjih rešijo številnih zdravstvenih nevšečnosti. Preberite si več o osnovni potovalni lekarni, kako primerno hranimo zdravila, ter o pregledu potovalnega načrta, ki ga je priporočljivo oblikovati, ko se odpravljamo v okolja, ki jih ne poznamo.

Preden si pripravimo našo potovalno lekarno, moramo poskrbeti tudi za ustrezno urejeno zdravstveno zavarovanje, opravljena cepljenja in ureditev drugih potrdil, ki jih morebiti potrebujemo v tuji deželi. To je seveda odvisno od tega, kam smo se namenili odpotovati.
Če je naše potovanje daljše in toliko bolj, če nameravamo obiskati eksotične kraje, je priporočljivo, da pred odhodom obiščemo svojega osebnega zdravnika ali pa pristojne zdravstvene organe.

Informacije za taka potovanja so na voljo na inštitutu za varovanje zdravja kot tudi na območnih zavodih za zdravstveno zavarovanje. Na inštitutu vas bodo seznanili, če je za vašo destinacijo potrebno oziroma priporočljivo cepljenje za posa bolezni (rumena mrzlica, hepatitis A in B, tifus …). Za potovanje na območja, kjer obstaja nevarnost malarije, je potrebno jemati zdravila, ki preprečujejo to bolezen. Tip le-tega se določi glede cilja potovanja in posameznika. Pri tem pa ne smemo pozabiti na zaščito pred piki insektov. V ta namen se uporabljajo bolj ali manj močni repelenti.

Potovalno lekarno si pripravimo v eni torbici, ki na potovanju ne bo dostopna otrokom in bo zavarovana pred zunanjimi vplivi (svetloba, toplota, vlaga). Zdravila s seboj jemljite v njihovi izvirni embalaži in skupaj z navodili za uporabo. Poskrbite, da bodo imela zdravila ustrezen rok uporabe. Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Posebno pozornost posvetite zdravilom, za katere je določen poseben režim shranjevanja. Zanje so na voljo hladilne torbice, ki omogočajo prenašanje takšnih zdravil. Poleg zdravil v potovalno lekarno sodijo še kartica zdravstvenega zavarovanja in morebitna potrdila o zavarovanju ter potrdila o cepljenju in testiranjih.

Celoten članek preberite TUKAJ