fbpx

Spornim praksam Mariborčanke Nataše Švikart ni videti ne konca ne kraja. Preberite, kako naj bi naplahtala družino iz Bele krajine!

Nataša Švikar, predsednica Društva MAUS, je brez vprašanja vzela denar iz računa za Galovo operacijo, kamor so fantku donirali Slovenci. Foto: YouTube.

Pred časom smo objavili, da je, kar se tiče zbiranja denarja za Gala, preveč nejasnosti. Ko se je izkazalo, da je Nataša Švikart, predsednica Mausa, s humanitarnega računa julija vzela 30 tisočakov.

Razlog naj bi bil, da je želela rešiti svoj stanovanjski problem. Galovi mami Nataši Vrbnjak je dala podpisano izjavo, v kateri piše, da bo denar v najkrajšem možnem času vrnila. Galova mamica je prepričana, da je znesek, ki si ga je prilastila (oziroma po besedah Švikartove izposodila), zagotovo višji. “Bojim se tudi, da lahko pozabimo na denar, ki ga je zbirala naokoli v škatlah.”

Tudi z zneskom tega denarja ni bila nikoli seznanjena. “Stanje bi mi zagotovo morala prikazovati sproti, ne pa sedaj na koncu. Denar, ki mi ga dolguje, po njenih besedah gre za 29 tisočakov – kot smo preračunali mi, gre zagotovo za 34 tisoč evrov ali več –, naj bi mi po podpisanem vrnila v najkrajšem možnem času. Za nekatere medije je dejala do konca oktobra, za druge do konca novembra,” navajajo Slovenske novice.

Denar izginil tudi za pomoč sestrama iz Bele krajine
Sicer pa afera po pisanju Slovenskih novic dobiva nove razsežnosti. Omenjena humanitarna organizacija je namreč ponudila pomoč tudi sestrama Staniša iz belokranjske vasice Male Rodine, le streljaj od Črnomlja, ki sta po smrti staršev podedovali kredite in dolgove, zato se komaj prebijata iz meseca v mesec. Tudi tega denarja naj ne bi nakazala na račun sester Staniša. “Ena družina v hudi, hudi stiski. Ne dovolimo, da bi bili otroci lačni, goli in bosi!!! Prosimo, pomagajte. Tudi tako, da delite ta post! Vnaprej hvala!” se je glasil dopis za družino, zraven pa je bil še pripis, račun društva Maus za donacije.

Kaj se je točno dogajalo z donacijo za sestri Staniša?
Dijana
in Nataša sta se po tej objavi večkrat slišali po telefonu, Nataša je Dijano prosila tudi, naj pošlje vse dokumente z zavarovalnice, kamor bo nakazala denar. “Kak mesec po tem, ko je odprla račun za naju, mi je rekla, da se je zbralo 400 evrov. To mi je veliko pomenilo, vsak evro šteje. A kadar koli sem poklicala Natašo, ali je že nakazala denar zavarovalnici Adriatic Slovenica, je vedno imela izgovor, zakaj tega še ni storila. Enkrat, da ima dela, da se ven ne vidi, pa da dela 24 ur na dan, da je v tujini, pa da so ji v Rusiji vse zasegli.”

Čakala sem in upala, tudi na zavarovalnici sem večkrat preverila, ali je morda le nakazala, pa nič. Zadnjič sem klicala zavarovalnico v petek. Nobenega denarja od Mausa niso dobili,” je razočarano izjavila 33-letna Dijana, ki mora od 400 evrov, kolikor dobi socialne pomoči, 300 evrov nakazati dvema zavarovalnicama, nakar ji ostane 100 evrov, da pride skozi mesec. Zdaj se je odselila še Darja z otrokoma, tako da je Dijana sama za poplačilo starih dolgov. “Težko je, a nekako bom zmogla. Mi je pa bila obljubljena pomoč gospe Nataše veliko upanje. Po razkriti aferi z denarjem za Gala je upanje nekako ugasnilo,” žalostno doda Dijana, ki ji na mesec ostane 100 evrov za hrano in položnice.

Dijana zdaj živi sama v nedokončani hiši, ki sta jo postavila njena mama in oče, za oba je bil usoden rak. Oče Janez je umrl pred desetimi leti, imel je 58 let, mati Darinka tri leta pozneje, pri 56. Bila sta delavna, hodila sta v službo, doma pa skrbela za kmetijo in družino. A sta po smrti pustila dolgove. Oče je, ko je delal na železnici, vzel kredit, da je denar vložil v kmetijo. Sestri sta po njuni smrti poleg nedokončane hiše podedovali še kredite in dolgove v znesku 17 tisoč evrov, tega pa nikakor ne moreta odplačati, saj rastejo še obresti.

Očitno je dobrota res sirota!

Več si oglejte na portalu e-maribor.si