fbpx

NIJZ razdelil dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva proti gripi

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že prejel in razdelil dodatnih 20 tisoč odmerkov cepiva proti gripi, so na inštitutu pojasnili za STA. Ocenili so, da bo to cepivo večinoma namenjeno rizičnim skupinam. A naročila za to skupino so lahko izpolnili le delno, saj so bile razpoložljive količine bistveno manjše od povpraševanja.

Ministrstvo za zdravje je v začetku novembra pozvalo izvajalce cepljenja na primarni ravni, da cepivo, ki ga bodo prejeli naknadno, porabijo za cepljenje najranljivejših skupin, so spomnili. Ocenili so, da bodo izvajalci cepivo porabili za rizične bolnike, ki so že bili naročeni na cepljenje.

Njihove ambulante imajo sicer zasedene termine do konca novembra, ponekod tudi v decembru. Ker je pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, so del cepiva, ki je bilo namenjeno za cepljenje v ambulantah NIJZ, že odstopili drugim izvajalcem, ki bodo cepljenje izvedli hitreje, so zapisali.

Za cepljenje svojih opredeljenih pacientov v prvi vrsti skrbijo izbrani osebni zdravniki. V ambulantah NIJZ cepijo le okoli 15 odstotkov oseb, ki se odločijo za cepljenje.

Sara Kovač