Nova gospodarska katastrofa za Pomurje: Proizvodnjo opušča tudi podjetje Boxmark, na cesti bo ostalo 184 delavcev!

Boxmark (Foto: STA)

Boxmark (Foto: STA)

Murska Sobota je izgubila 184 delovnih mest. Podjetje Boxmark, s sedežem v avstrijskem Feldbachu, se je odločilo, da po novem letu opusti proizvodnjo v Murski Soboti. S to potezo pa je zopet ranjeno prekmursko gospodarstvo, ki se sooča z največjo brezposelnostjo v Sloveniji.

Avstrijsko podjetje Boxmark po petih letih obratovanja v Murski Soboti opušča proizvodnjo. S tem bo delo izgubilo 184 delavk in delavcev. Avstrijsko podjetje je dajalo nekaj upanja in zaposlitev bivšim kadrom propadlega tekstilnega giganta Mure. Vendar so zaradi krize v avtomobilski industriji naročila upadala. Podobno dejavnost kot v Murski Soboti Boxmark opravlja v Kidričevem, kjer ima zaposlenih 1.600 ljudi. Ali bodo vsi delavci končali na cesti ali jih bodo zaposlili v največjem obratu Boxmarka v Sloveniji, v Kidričevem, po besedah vodstva Boxmarka v Sloveniji še ni jasno.

Novo izgubo delovnih mest v Murski Soboti je pojasnil generalni direktor Boxmarka v Sloveniji, Marjan Trobiš. “Proizvodnjo v Murski Soboti smo leta 2014 odprli začasno zaradi povečanega obsega dela, pri čemer smo načrtovali, da bomo tam samo leto dni. Izkazalo se je, da so bile potrebe večje, zato smo zgodbo v Murski Soboti peljali kar pet let. V tem času se je v tehnologiji marsikaj spremenilo in težko delamo brez pomoči sodobnih strojev, ki pa jih imamo v Kidričevem,” je izjavil za 24ur. Boxmark ima v Sloveniji največji obrat v Kidričevem. Zaposlenih ima 1.600 ljudi. Kidričevski obrat pa že dve leti beleži izgubo. V zadnjih dveh letih je zaradi prestrukturiranja podjetja in izgube poslov poslovna izguba znašala 10 milijonov evrov.

Direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš. (Foto: STA)

Direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš (Foto: STA)

Boxmark predstavlja enega največjih zaposlovalcev migrantskih delavcev iz Prekmurja in Štajerske v Avstriji
Žalostna novica o izgubi 184 delovnih mest je pretresla Mursko Soboto. Vendar pa predstavlja Boxmark v zadnjih desetih letih enega največjih zaposlovalcev delavcev iz Prekmurja ter Štajerske v svojih avstrijskih obratih. Največ jih dela v mestih Feldbach in Jennersdorf. Slovenski migrantski delavci pa predstavljajo tudi večinsko delovno silo v omenjenih delovnih obratih v Avstriji.

Luka Perš

 • Unikatna

  To je začetek katastrofe za pomurje…Kaj je z Gorenjem? Se seli v Lj?!

  Vse gre v tri krasne, kajti MB-svetniki kar veselo dvigujejo tace za cajtnge in povišanje zneskov na položnicah. Snaga bo podražila svojo storitev kar za 30%. Vse jim sortiraš, sedaj revčki jamrajo koliko je dela z sortiranjem in da se je vse podražilo…
  Kje bomo jemali, da bomo položnice plačevali?

  • Nata

   Saj Ljubljane Mariborčani ne marajo. Pa se vseeno na veliko zgledujejo po njej.
   Njihov župan pa sploh !! Njegov svetal vzgled ja naš žepankovič !! Gliha vkup štriha.
   Ljubljana pa je opomin – vsaj upam no – kako eno mesto ( država ) ne sme biti vodena !

 • Nata

  B A R A B E !!!! Ministrstvo za delo pa sprejema tujce ??
  Sedaj ne vem, ali se Slovencu več ne da delati? Bi rad imel lepo službico na toplem ? Imel vedno čiste roke ? Bil gospod ?

  To je ena čudna slovenska miselnost.
  In seveda napaka šolstva. Kako jih šolniki proti koncu devetletke informirajo o poklicih ?? Po končani devetletki nimajo nobenih pravih nasvetov. Realnih !! Kakšne poklice bi v Slo potrebovali . Kaj je danes res nekaj vreden samo doktorat . . . magisterij !

  Navsezadnje pa imajo od njih koristi le sosedje ? V gimnazije jih silijo, NE PREPOZNAJO PA , KAJ BI TO MLADINO MORDA LE ZANIMALO ??
  Če nek učenec težko rine , še ni rečeno, da ga nič ne zanima !! Pač pa ne zanima učitelje, da bi se malo potrudili tudi s ” težaki “, ki kdaj pa kdaj kakšno zinejo v svojo obrambo.

  Bi pa ministrstvo danes morale zanimati predvsem nepravilnosti, ki se jih mnogi delodajalci poslužujejo !! Ali s temi tujci delajo uslugo tistim silnim podjetnikom, ki delavca samo izkoriščajo ??

  • Andrej

   Ni videti, da se ljudem v Muri ne bi ljubilo delati. Tudi tistim iz Mure in drugim, kjer fabrike zapirajo, je močno žal. To, da se Slovencem ne ljubi delati je navadna floskula. Gre za metanje v isti koš: vsi so isti. Ni res, domačini in prišleki nismo isti, še podobni si nismo.

   • Nata

    Drži. Vendar sem jaz mislila na tista osnovna, težka dela.
    Za kaj drugega pa bodo sposobni ti prišleki ??
    Samo za lopato in kramp! S stroji niti ravnati ne znajo. . . . .

    • Andrej

     Nata, prišleki se zanašajo na našo socialo. Če nič ne znajo, lahko to delajo tudi doma. Poskusi na tak način migrirat v Avstrijo, na primer. Najprej se zmeniš za delo, potem šele urejaš dokumentacijo. Ti pa delajo ravno obratno. Država, ki to dopušča, je obsojena na propad.

     • Nata

      Zato pa je nedopustno, da jih ministrstvo vabi – za naš denar !!

 • Andrej

  Koliko ima Direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš plače? Koliko se mu je zaradi teh dogodkov zmanjšala?

 • Andrej

  Glede na odziv PV Šarca njega bolj zanimajo podnebne spremembe leta 2050.

 • šmentanamuha

  Hm, zdej bi pa res radi vedli, zakaj ministrica Klampfer uvaža delovno silo z Balkana in jim ob tem še zagotavlja 1.000 Eur neto plače? Lahko, prosim, novinarji raziščete, kaj je s to zadevo?

 • Dušan Ripoten

  Volili ste rdeče,zato se brihtajte pri njih,ne pri meni !!!
  Z vami nisem solidaren,še manj pa v pomoč !