fbpx

Nova gospodarska katastrofa za Pomurje: Proizvodnjo opušča tudi podjetje Boxmark, na cesti bo ostalo 184 delavcev!

Boxmark (Foto: STA)

Boxmark (Foto: STA)

Murska Sobota je izgubila 184 delovnih mest. Podjetje Boxmark, s sedežem v avstrijskem Feldbachu, se je odločilo, da po novem letu opusti proizvodnjo v Murski Soboti. S to potezo pa je zopet ranjeno prekmursko gospodarstvo, ki se sooča z največjo brezposelnostjo v Sloveniji.

Avstrijsko podjetje Boxmark po petih letih obratovanja v Murski Soboti opušča proizvodnjo. S tem bo delo izgubilo 184 delavk in delavcev. Avstrijsko podjetje je dajalo nekaj upanja in zaposlitev bivšim kadrom propadlega tekstilnega giganta Mure. Vendar so zaradi krize v avtomobilski industriji naročila upadala. Podobno dejavnost kot v Murski Soboti Boxmark opravlja v Kidričevem, kjer ima zaposlenih 1.600 ljudi. Ali bodo vsi delavci končali na cesti ali jih bodo zaposlili v največjem obratu Boxmarka v Sloveniji, v Kidričevem, po besedah vodstva Boxmarka v Sloveniji še ni jasno.

Novo izgubo delovnih mest v Murski Soboti je pojasnil generalni direktor Boxmarka v Sloveniji, Marjan Trobiš. “Proizvodnjo v Murski Soboti smo leta 2014 odprli začasno zaradi povečanega obsega dela, pri čemer smo načrtovali, da bomo tam samo leto dni. Izkazalo se je, da so bile potrebe večje, zato smo zgodbo v Murski Soboti peljali kar pet let. V tem času se je v tehnologiji marsikaj spremenilo in težko delamo brez pomoči sodobnih strojev, ki pa jih imamo v Kidričevem,” je izjavil za 24ur. Boxmark ima v Sloveniji največji obrat v Kidričevem. Zaposlenih ima 1.600 ljudi. Kidričevski obrat pa že dve leti beleži izgubo. V zadnjih dveh letih je zaradi prestrukturiranja podjetja in izgube poslov poslovna izguba znašala 10 milijonov evrov.

Direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš. (Foto: STA)

Direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš (Foto: STA)

Boxmark predstavlja enega največjih zaposlovalcev migrantskih delavcev iz Prekmurja in Štajerske v Avstriji
Žalostna novica o izgubi 184 delovnih mest je pretresla Mursko Soboto. Vendar pa predstavlja Boxmark v zadnjih desetih letih enega največjih zaposlovalcev delavcev iz Prekmurja ter Štajerske v svojih avstrijskih obratih. Največ jih dela v mestih Feldbach in Jennersdorf. Slovenski migrantski delavci pa predstavljajo tudi večinsko delovno silo v omenjenih delovnih obratih v Avstriji.

Luka Perš