fbpx

Nova sončna elektrarna bo pokrila letno porabo 500 povprečnih gospodinjstev

Sončne elektrarne v Anhovem pomemben korak na poti do uresničitve dolgoročne vizije ogljične nevtralnosti (foto: Herman partnerji)

Cementarna v Anhovem načrtuje, da bo več kot tretjino elektrike, potrebne za proizvodni proces, do leta 2025 pridobivala iz lastnih obnovljivih virov energije. V ta namen sta s podjetjem Interenergo in Salonit Anhovo pred slabim letom dni podpisala pogodbo za realizacijo sončne elektrarne, velikosti enega in pol nogometnega igrišča, z nazivno močjo 2,23 MW. Z elektrarno bodo zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za 995 ton na leto.

Po slabem letu dni je so na eni izmed velikih streh družbe Salonit iz Anhovega zagnali novo sončno elektrarno nazivne moči 2,23 megavatov. V anhovski družbi načrtujejo postavitev dodatnih sočnih elektrarn na strehah ter na tleh.

Predvidena letna proizvodnja električne energije je 2.120 megavatnih ur, kar pokriva letno porabo elektrike približno 500 povprečnih gospodinjstev. Gre za pomemben korak pri uresničevanju razvojnih načrtov cementarne, ki do leta 2025 načrtuje več kot tretjino elektrike, potrebne za proizvodni proces, pridobivati iz lastnih obnovljivih virov energije. Izgradnjo elektrarn je izvedlo podjetje Interenergo, ki s tem širi investicije v sončne elektrarne po modelu energetskega pogodbeništva.

Mohor Vrhovnik,  direktor energetskih storitev Interenerga, je ob tem izrazil veselje, da so uspeli izgradnjo eno največjih sončnih elektrarn v Sloveniji dovršiti v zelo kratkem času, kljub turbulentnim pogojem. “Poleg tega pa vse trenutne okoliščine, kot so višanje cen energentov, dobavna kriza in politike EU kažejo, da je bila odločitev Salonita Anhovo za prehod na brezogljični vir električne energije strateško modra.” Vrhovnik je za javnost povedal, da verjamejo, da bo v prihodnje takšnih odločitev podjetij v Slovenji še več in da bodo v Interenergu pa še naprej na voljo vsem potencialnim partnerjem za hitro in kakovostno realizacijo njihovih zelenih namer.

Anhovo, kamnolom.
Odprtje sončne elektrarne v kamnolomu v Anhovem z nazivno mocjo 2,23 MW.
Predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat, člana uprave Salonita Tomaž Vuk in Dejan Zwitter ter direktor Interenerga Martin Dolzer (foto:sta)

Dejan Zwitter, član uprave Salonita Anhovo je ob tem čestital celotni ekipi, saj je “objektivno gledano izgradnja tako velike sončne elektrarne v manj kot enem letu resničen uspeh”, dodal pa je, da si bodo tudi v bodoče prizadevali za še hitrejše izvrševanje podobnih projektov, saj jim to narekujeta njihova odgovornost do naslednjih generacij in tudi skrb za delovna mesta, “saj se moramo vsak dan truditi, da ostanemo konkurenčni”.

Anhovo, kamnolom.
Odprtje sončne elektrarne v kamnolomu v Anhovem z nazivno mocjo 2,23 MW.
Predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat in direktor Interenerga Martin Dolzer (foto: sta)

Salonit Anhovo ocenjuje, da je zeleni in ogljično nevtralen vir električne energije konkreten korak na poti do uresničitvi dolgoročne vizije ogljične nevtralnosti, pri čemer je Zwitter poudaril, da bodo temu sledili še mnogi razvojni koraki in da jim je bilo v veliko veselje sodelovati z družbo Interenergo, ki jo odlikujeta zavzetost in odzivnost. Sodelovanje med Interenergom in Salonitom Anhovo pa z začetkom obratovanja omenjene sončne elektrarne še ni zaključeno. Trenutno je v teku gradnja dodatnih 1,5 MW sončnih elektrarn na strešnih površinah, ki bodo v obratovanje prešle jeseni letos.

Tanja Brkić