fbpx

Novo mesto bo dobilo negovalno bolnišnico, kjer bodo zdravili tudi covidne bolnike

Prenovljena stavba bo imela v pritličju predvsem skupne prostore za Oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo (NBO), kot so prostori za izvajanje različnih terapij in delavnic ter dnevni prostor za obiske svojcev, v prvem in drugem nadstropju Oddelek za NBO, v tretjem nadstropju pa oddelka za NBO in paliativno oskrbo. (Foto: Facebook)

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za projekt “Covid-19 – Ureditev prostorov za namen negovalne bolnišnice – preureditev starega internega oddelka SB Novo mesto”. Skupna višina sredstev za projekt, ki ga bo izvajalo ministrstvo za zdravje, znaša šest milijonov evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj iz virov React-EU prispeval dobrih 3,8 milijona evrov. V SVRK so v letošnjem letu namenili že 75,1 milijona evrov za krepitev slovenskega zdravstvenega sistema iz pobude React-EU, od tega za štiri negovalne bolnišnice 20,1 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj iz virov React-EU.

Ministrstvo za zdravje bo v okviru projekta “Covid-19 – Ureditev prostorov za namen negovalne bolnišnice – preureditev starega internega oddelka SB Novo mesto” preuredilo stari interni oddelek v Splošni bolnišnici Novo mesto tako, da bo omogočal kakovostne pogoje za neakutno in paliativno bolnišnično obravnavo.

Prenovljena stavba bo imela v pritličju predvsem skupne prostore za Oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo (NBO), kot so prostori za izvajanje različnih terapij in delavnic ter dnevni prostor za obiske svojcev, v prvem in drugem nadstropju Oddelek za NBO, v tretjem nadstropju pa oddelka za NBO in paliativno oskrbo.

Slika je simbolična. (Foto: STA)

V okviru tega projekta bo Splošna bolnišnica Novo mesto pridobila kar 44 novih postelj za bolnike, obolele za covidom-19. S to naložbo bo ministrstvo za zdravje izboljšalo pogoje za izvajanje kakovostne zdravstvene dejavnosti v omenjeni bolnišnici, prispevalo pa bo tudi k izboljšanju dostopnosti zdravstvenih storitev v Jugovzhodni Sloveniji.

V letošnjem letu kar 75,1 milijona evrov za krepitev slovenskega zdravstvenega sistema iz evropskih sredstev
V Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko – SVRK so v letošnjem letu namenili že 75,1 milijona evrov za krepitev slovenskega zdravstvenega sistema iz pobude React-EU, od tega za štiri negovalne bolnišnice 20,1 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj iz virov React-EU. V okviru ureditve negovalnih oddelkov je bilo tako zagotovljenih kar 226 postelj za paciente s covidom-19. “S tem nadaljujemo naše poslanstvo vračanja evropskih sredstev ljudem – tudi prek ustrezne zdravstvene infrastrukture in boljše zdravstvene oskrbe,” so sklenili na SVRK.

Sara Rančigaj