fbpx

Novo mesto: Študij na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm ne sme biti plačljiv

Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je edina izobraževalna institucija v Sloveniji, ki izobražuje znanja željne generacije v smeri upravljanja podeželja. (Foto: moja-dolenjska.si)

Visoka šola za upravljanje podeželja Grm, ki deluje na Sevnem, nima sistemsko urejenega financiranja, zato izvajajo le izredni študij. To pomeni, da morajo študentje plačevati šolnino, kar je zanje velik zalogaj. Poslanca Tomaž Lisec in Anja Bah Žibert sta zato v parlamentarni postopek vložila predlog, po katerem bi v šoli izvajali redni pouk in tako mladini omogočili neplačljiv študij, kar bi bila velika pridobitev za celotno regijo.

Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto je trenutno edina izobraževalna ustanova v Sloveniji, kjer izvajajo aktivnosti po akreditiranem visokošolskem strokovnem študijskem programu Upravljanje podeželja. Ustanovitelja šole sta Mestna občina Novo mesto in zavod Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma. Ustanovljena je bila 7. decembra 2012, študijski proces poteka od leta 2014/2015 dalje. Trenutno je na šoli 30 študentov, prvih 12 diplomantov pa je že uspešno zaključilo študij.

Ob vsem tem šola trenutno nima sistemsko urejenega financiranja, zato izvajajo le izredni študij, za katerega morajo študentje plačevati šolnino.

Več na moja-dolenjska.si …