fbpx

Novo v letu 2018: Več očetovskega dopusta, otroški dodatek, pokojnine

Foto: STA

Očetje imajo po novem pet dni več plačanega očetovskega dopusta, otroški dodatek tudi za 7. in 8. razred, ob sklenitvi zakonske zveze ni treba imeti prič, upokojenski regres tudi za tiste z višjimi pokojninami, starost za upokojitev žensk in moških skorajda izenačena pri 60 letih. Imeli bomo tudi 18 praznikov, od tega jih bo 13 dela prostih.

Otroški dodatek v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki ga je varčevalni zakon iz leta 2012 ukinil, bo letos znova izplačan. V 7. dohodkovni razred sodita starša, ki skupaj mesečno zaslužita neto med 2.637 in 3.379 evri, v 8. pa starša, ki skupaj zaslužita neto med 3.379 in 4.079 evri.

Tudi pomoč ob rojstvu otroka bo znova univerzalna pravica, tako da bodo do 280 evrov upravičeni starši novorojenčkov ne glede na materialni položaj družine. Rešitev mora sicer sprejeti še državni zbor, vendar naj tu ne bi bilo težav. Očetje imajo letos na voljo 30 dni plačanega očetovskega dopusta, kar je pet dni več kot letos in deset več kot leta 2016.

Ob sklenitvi zakonske zveze ni treba imeti prič
Z novim letom so se začele uporabljati tudi določbe družinskega zakonika, ki se nanašajo na sklenitev zakonske zveze. Par se tako lahko odloči, da zakonsko zvezo sklene tudi brez prisotnosti prič. Zakonsko zvezo bosta bodoča zakonca lahko sklenila bodisi pred matičarjem in načelnikom upravne enote ali osebo, ki jo bo pooblastil, bodisi pred matičarjem in županom občine, na območju katere se zakonska zveza sklepa, bodisi zgolj pred matičarjem, kar je novost.

Župani tudi ne bodo več potrebovali pooblastila načelnika upravne enote za sklepanje zakonske zveze na območju svoje občine, saj so pooblaščeni že po zakonu.

Novosti pri pokojninah
Zahtevana pokojninska doba za starostno upokojitev se v letošnjem letu izenačuje za oba spola in znaša 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Ženske morajo biti stare 59 let in osem mesecev, moški pa 60 let. Za izračun pokojninske osnove se upošteva katerih koli najugodnejših zaporednih 24 let zavarovanja.

Vdova oziroma vdovec letos praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je dopolnil 56 let starosti, kar je šest mesecev več kot lani.

Več si lahko preberete na portalu moja-dolenjska.si