fbpx

Preobremenjenemu zdravstvenemu sistemu na pomoč priskočila Slovenska vojska

Slovenska vojska pomaga preobremenjenemu javnemu zdravstvu. (Foto: Twitter)

“Zdravstvena moštva Slovenske vojske začenjajo z delom v podporo zdravstvenemu sistemu Republike Slovenije. Štiri ekipe bodo pomagale na intenzivnih covidnih oddelkih, oddelkih urgentne medicine in drugih bolnišničnih oddelkih v LJ, MB, CE in NM,” sporoča Slovenska vojska. 

Zdravstvene ekipe Slovenske vojske bodo pomagale v obeh UKC-jih in v bolnišnicah v Celju ter Novem mestu. V vsako od navedenih bolnišnic se je odpravila zdravstvena ekipa, sestavljena iz diplomirane medicinske sestre, zdravstvenega tehnika oziroma srednje medicinske sestre, bolničarja in še dveh vojaških reševalcev. Po potrebi bodo dejavni na intenzivnih oddelkih za zdravljenje covida-19, oddelkih, namenjenih urgentni medicini, in na drugih oddelkih v bolnišnicah, poroča STA.

Večina medicinskega osebja je iz zdravstvene enote vojske, bojni reševalci pa pripadajo 1. oziroma 72. brigadi Slovenske vojske. Slovenska vojska je v preteklosti že pomagala. Pred časom je denimo pomagala z izposojo medicinske opreme, ki jo je dala na razpolago bolnišnicam, da bi te lahko delovale nemoteno v obdobju epidemije covida-19. UKC Ljubljana so denimo posodili premični rentgen, danes pa nameravajo UKC Maribor posoditi medicinsko opremo, namenjeno spremljanju življenjskih funkcij bolnika. “V Slovenski vojski smo vedno pripravljeni pomagati.”

Slovenska vojska je priskočila na pomoč pri zdravljenju covidnih bolnikov. (Foto: Twitter)

“Nudenje pomoči je za Slovensko vojsko prioritetna naloga in zelo smo veseli in ponosni, da lahko pomagamo,” je pojasnil poveljnik logistične brigade polkovnik Franjo Lipovec. Spomnil je še, da Slovenska vojska že vse od pričetka epidemije covida-19 aktivno sodeluje pri njenem reševanju in obvladovanju. Ves čas izvajajo ukrepe za preprečitev širjenja okužb. Med drugim so izvajajo evakuacije obolelih pripadnikov iz tujine, izvajajo teste in analize vzorcev, cepijo proti covidu-19, zagotavljajo dezinfekcijska sredstva in zaščitno opremo. Pomoč civilistom bo sicer omejila njene lastne dejavnosti.

Domen Mezeg