Zaradi suma korupcije pridržana zdravnika: Pridobila naj bi milijon evrov protipravne premoženjske koristi!

Foto: Tamino Petelinsek/STA

Mariborski kriminalisti danes aktivno izvajajo preiskave sumov glede gospodarskega kriminala. V akcijo je vključenih nekaj sto kriminalistov iz več policijskih uprav. Obstaja namreč sum zlorabe uradnega položaja, prejemanja in dajanja podkupnin. V predkazenskem postopku sta dva zdravnika. 

V izjavi za javnost je vodja kriminalistov iz Maribora Beno Meglič povedal, da se operativne dejavnosti izvajajo v policijskih upravah Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica. Sodne odredbe so omogočile tudi izvedbo več hišnih preiskav tako zasebnih kot tudi poslovnih prostorov, pregledali pa so tudi več osebnih in tovornih vozil, poroča STA.

Osumljena zdravnika naj bi kršila nekaj predpisov, ki se nanašajo na področje medicine dela, prometa in športa. Prav tako naj bi neupravičeno izdajala zdravniška spričevala. Slednje so kot pogoj za opravljanje dela potrebna organizacijam in podjetjem, potrebujejo pa jih tudi posamezniki kot dokazilo, da so zdravstveno usposobljeni za opravljanje različnih aktivnosti, denimo tudi športnih.

Foto: STA

V predkazenski postopek je sicer vključenih tudi več osumljenih odgovornih oseb, ki vodijo podjetja in organizacije. Slednji so za zaposlene nezakonito priskrbeli zdravniška spričevala. V preiskavi je bilo prav tako ugotovljeno, da je eden od osumljenih zdravnikov, v obdobju epidemije povsem neupravičeno, v zameno za plačilo, izdajal potrdila o prebolelosti covida-19, čeprav te ljudje bolezni sploh niso preboleli.

Pridobila naj bi protipravno premoženjsko korist v vrednosti vsaj milijona evrov 
Obenem je ta isti zdravnik izdajal še potrdila glede opravljenih antigenskih hitrih testov in testov PCR. Kriminalisti so ob tem opravili tudi t. i. prikrite preiskovalne ukrepe, obenem pa iščejo še dodatne dokaze glede koruptivnih dejanj. Osumljenca kaznivega dejanja sta trenutno v policijskem pridržanju, v prihodnje pa naj bi bila privedena pred preiskovalnega sodnika.

Zaenkrat pa še ni znano, od kod sta zdravnika. Znano je, da naj bi v letih nezakonitega delovanja pridobila nezakonito premoženje v vrednosti milijon ali več evrov. Bojana Beović je ob tem dejala, da podrobnosti primera še niso jasne, zgodba pa jim je poznana le iz medijev. Je pa prepričana, da je njuno ravnanje v strokovnem smislu povsem neustrezno, po vsej verjetnosti celo kaznivo, a je na dokaze treba še počakati.

Domen Mezeg