Ob polnoči je pričel veljati odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih – poglejte si ga pobliže, kaj določa

Montaža: Matic Štojs Lomovšek

Vlada je sprejela odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Prepoved ne velja absolutno, saj bo posameznik še vedno lahko urejal nujne stvari. Družine se bodo lahko sprehajale ob upoštevanju varnostne razdalje do drugih skupin.

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) se do nadaljnjega prepoveduje gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepoveduje dostop na javna mesta in površine v Republiki Sloveniji, je zapisano v prvem členu odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih in površinah Republiki Sloveniji. Ukrep je podoben ukrepom, ki so jih sprejeli v Italiji, Španiji, Srbiji, Avstriji ter drugih evropskih državah za zajezitev širjenja virusa Covid-19.

V drugem členu je zapisano, da se ta odlok ne uporablja za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe. Skupno zajema odlok osem členov. V veljavo bo stopil z 20. marcem ob polnoči.

Notranji minister Aleš Hojs je pripravil odlok o začasni prepovedi zbiranja na javnih površinah v Sloveniji. Vendar odlok omogoča ogromno izjem, da bo življenje v Sloveniji normalno funkcioniralo. (Foto: STA)

Posameznik bo še vedno lahko počel nujne stvari
Življenje v Sloveniji se bo od polnoči dalje začasno spremenilo. Zato med drugim tretji člen predpostavlja možnosti, kjer se bo javno zbiranje lahko nadaljevalo. Kljub temu, da se že pri nekaterih tranzicijskih novinarjih, stranki Levice že pojavljajo kritike, da bo ta odlok odpeljal Slovenijo v diktaturo, se to ne bo zgodilo. Prav tretji člen predpostavlja različne življenjske situacije, kjer bo do javnega zbiranja vseeno prišlo.

Med drugim odlok predvideva prihod in odhod na delo, za varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore. Slovenski državljani bodo lahko še naprej obiskali lekarne, trgovine, drogerije, kmetije, bencinske črpalke, banke in  pošte. Vsak bo še vedno lahko dostopal do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin. S tem bo tudi omogočeno, da se bo vsak prebivalec Slovenije lahko nadihal svežega zraka. Vendar bo vse to posameznik počel sam, ne več v skupini prijateljev in znancev, kot smo bili navajeni iz vsakdanjega življenja.

Župani bodo lahko prilagajali posamezne člene glede na prilagajanje posamezne lokalne skupnosti
Veliko odgovornost bodo imeli tudi slovenski župani, ki bodo v svojih lokalnih skupnostih skrbeli za izvajanje odloka. Med drugim jim je Janševa vlada dovolila, da lahko posamezne člene odloka prilagodijo glede na funkcioniranje lokalne skupnosti v njihovem okolju. Vsako spremembo morajo župani narediti javno.

Sprehodi družin so dovoljeni ob upoštevanju varnostne razdalje
Ne glede na pozive, naj se zadržujemo doma v samoizolaciji, bodo obstajale tudi izjeme. Ne glede na kritike tranzicijskih novinarjev in radikalne stranke Levice se Janševa vlada zaveda, da so družine eden najbolj pomembnih družbenih dejavnikov v Sloveniji. Kot je zapisano v četrtem členu odloka, se bodo še naprej lahko sprehajali ob upoštevanju varnostne razdalje.

Družine se bodo še vedno lahko sprehajale po parkih in sprehajalnih površinah ob upoštevanju navodil v odloku. (Foto: STA)

Začasni odlok o prepovedi zbiranja na javnih mestih prične veljati ob polnoči
Vsebina petega člena zajema prepoved iz tega odloka, ki velja do prenehanja razlogov zanj, kar ugotovi Vlada Republike Slovenije s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Šesti člen odloka govori o globah za prekrške – po tem odloku se izrekajo po zakonu, ki ureja nalezljive bolezni. Sedmi in osmi člen sta končni določbi, ki določata, da z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati Odredba o prepovedi zbiranja na dogodkih v zaprtih javnih prostorih (Uradni list RS, št. 18/20) in Odredba o prepovedi zbiranja na določenih športnih in drugih dogodkih na javnih mestih na prostem (Uradni list RS, št. 17/20). Osmi člen pa določa, da bo odlok začel veljati 20. marca 2020 ob polnoči.

Luka Perš